A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) és a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének közös piaci körképe bőséges hazai dinnyekínálatról tanúskodik, bár a hűvösebb tavasz és a szeszélyes időjárás miatt egyes termesztőkörzetekben kissé csökkent a mennyiség, a minőségre sehol sem panaszkodhatnak a termelők.

A várakozások szerint a tavalyi 2600-ról 2900 hektárra bővült termőterületről mintegy 140-160 ezer tonnás termésmennyiséget takaríthatnak be a gazdálkodók.

A szakemberek szerint, ha augusztusban is elfogadható szinten maradnak a fogyasztói árak, akkor biztosított lesz, hogy jövőre is megfelelő mennyiségű magyar görögdinnye teremjen az országban.

Kép: NAK

Meddig látja el a magyarokat a dinnyetermés?

Az egyes termesztőkörzetek adottságainak, valamint a tudatos technológia- és fajtaválasztásnak köszönhetően a hazai görögdinnye július elejétől egészen szeptember végéig elérhető a fogyasztók számára.

Először a déli országrészből, Békés, Tolna, Baranya térségéből, majd a hevesi régióból kerül a dinnye a fogyasztókhoz, később, július végétől Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében kezdődik a betakarítás.

A dinnye minősége kóstolás nélkül is ellenőrizhető, de nem kopogtatással, hanem...

Berobbant a nyári idény egyik kedvenc gyümölcse: a magyar dinnyetermés idén várhatóan még a külföldieket is ellátja, nemsokára pedig már a leginkább keresett szabadföldiek is megvásárolhatók lesznek. A keresletre való tekintettel sajnos éretlen gyümölcsöt visznek tonnaszám a piacra, ezért mutatjuk a trükköt, amivel ellenőrizhető a dinnye minősége. Bővebben >>>

Kevés termelő maradt

A fóliás termelésnek köszönhetően Tolna vármegyében kezdhetik meg a legkorábban a betakarítást a dinnyetermelők, már június közepén megjelentek az első hazai görögdinnyék a boltokban, a piacokon és az utak mentén.

A tolnai régióban a fajtahasználatnak és a technológiának köszönhetően egészen szeptemberig érik a hazai görögdinnye.

Az itt megtermett görögdinnye elsősorban a hazai piacra kerül, a termelők olyan fajtákat választanak, amit a hazai fogyasztók a leginkább kedvelnek.

A termőterület ugyanakkor jelentősen visszaesett az elmúlt években, napjainkban alig egy tucat gazdálkodó foglalkozik dinnyetermesztéssel a régióban.

Betett a sok nyári vihar a dinnyének

Baranya vármegyében, az ormánsági termesztőkörzetben is hosszan elnyúlik a dinnyeszezon, július elejétől egészen szeptember második feléig terem a kiváló minőségű görögdinnye a régióban.

A gazdálkodók tapasztalatai szerint az idén több időjárási tényező is megnehezítette a termelést, a hűvös tavaszi időjárás mellett a nyári viharok sem kerülték el a dinnyeföldeket.

Mennyire lesz édes a dinnye?

A minőséggel azonban így sincs gond, kiváló cukorfokkal rendelkező dinnyéket takarítanak be a gazdálkodók, amire nagy kereslet van az országban. Az ormánsági dinnyének bejáratott piacai vannak, a termelők vagy saját maguk árulják a dinnyét, vagy közvetlenül kiépített kereskedelmi hálózatokat szolgálnak ki.

Főként a vármegyéhez közelebb eső kisebb-nagyobb településeket látják el, de az áruházakba is jut a dinnyéből.

Az Ormánságban a görögdinnye-termesztésnek kedvez a homokos talaj, az ivóvíz-minőségű öntözővíz pedig különleges ízt kölcsönöz a dinnyének.

Viszik a magyar dinnyét, mint a cukrot: külföldön nagyobb a kereslet, mint itthon

A magyar dinnye belföldi értékesítése aligha növelhető tovább, de a kivitel jól alakulhat az idén. Bővebben >>>

Még exportra is jut a békési termésből

A békési termesztőkörzetben a jó időjárásának és a jó minőségnek köszönhetően nem volt baj az áru értékesítésével, a piacokon és a felvásárlótelepeken zökkenőmentesen át lehetett adni az árut. A belföldi értékesítés mellett pedig exportra is jut a friss magyar görögdinnyéből.

A szezon Békés vármegyében még 2 hétig kitart, várhatóan augusztus 10-ével zárul a szedés.

Vannak olyan termelők, akik későbbi időszakra is ültettek, azok augusztus második felében is piacra tudják vinni a magyar görögdinnyét.

Bár az elmúlt években szűkültek a magyar görögdinnye exportpiacai, az idén úgy tűnik, hogy ismét keresett termék lesz a külpiacokon.

Az árak is kedvezően alakulnak, a meleg időjárás pedig nem csak a belföldi keresletnek, hanem az exportnak is kedvez.

Késleltette az érést a nagy hőingadozás

A szabolcsi régióban az előző évekhez képest kevesebb görögdinnye termett a megszokottnál, ami elsősorban a tavaszi ingadozó időjárásnak tudható be, a dinnye ugyanis nem bírja a nagy hőingadozást, a csapadékosabb idő miatt pedig az érés is késett egy kicsit.

A minőség ugyanakkor kiváló, ami a 3-4 éve elkezdődött fejlesztéseknek is köszönhető. A legtöbb termelő átállt az intenzív dinnyetermesztésre: fóliázott, csepegtetett, tápoldatozott termesztőrendszereket használnak, a korábbi fajtákat pedig az új, hibrid fajtákra cserélték. Ennek köszönhetően nagyobb termésátlag mellett a minőség terén is hatalmas előrelépés történt. Szabolcsban a szezon július közepén indult, s várhatóan szeptember 10-ig tart majd.

Heves vármegyében is hasonló a helyzet, a csapadékos időjárás miatt valamivel kisebb a termésátlag, a minőség azonban kimagasló. A meleg nyári időnek köszönhetően a kereslettel sincs baj, a piacokon, utak mentén is jól fogy az áru. A hevesi körzetben július 7-10 között kezdődött a szezon, de nagyobb mennyiséget július 15 óta tudnak betakarítani a gazdálkodók. A várakozások szerint – az időjárástól függően – augusztus 20-ig tudják ellátni a hazai és a külföldi piacot dinnyével a hevesi termesztőkörzetben gazdálkodók.

Késett a sárgadinnye, de még ősszel is kitart

A hűvösebb tavasz miatt a sárgadinnye-szezon is késett, a hideg, csapadékos időt még a fóliasátorban is megsínylették a növények, a minőség azonban ennek ellenére kiemelkedő.

Kép: NAK

A szezonnak kedvez az is, hogy az előző évvel ellentétben nem voltak nagy termelési csúcsok, szépen, egyenletesen érik a sárgadinnye a földeken.

Az árakkal és az értékesítési lehetőségekkel elégedettek lehetnek a termelők, az idén az importnyomás sem érezhető a piacon. A különböző termesztéstechnológiának és a fajtaválasztásnak köszönhetően sárgadinnyével már májusban találkozhattak a piacok, boltok kínálatában a vásárlók, az idény pedig egészen októberig tart majd.