Négy részletben összesen 75,3 milliárd jen szamurájkötvényt bocsátott ki Magyarország – írja a Reuters híre nyomán a Portfolio.

A Reuters kiemeli, hogy a piaci viszonyok távolról sem voltak ideálisak, hiszen a globális inflációs veszély és a Bank of Japan monetáris politikájával kapcsolatos spekulációk miatt a japán állampapírok hozama is többéves csúcsra emelkedett az utóbbi időszakban.

A hírügynökség tudósítása szerint jól jelzi a piaci környezetet, hogy az év eleje óta 20 bázisponttal emelkedett a húszéves japán kötvények hozama, miközben tavaly az egész évben láttunk majdnem ugyanekkora mozgást.

Emellett tovább rontotta a hangulatot az orosz-ukrán konfliktus lehetősége, ez szintén nehezítette a kötvénykibocsátást. A Reuters tudósítása szerint néhány piaci szakember is meglepődött azon, hogy Magyarország ilyen körülmények között is lebonyolította a kibocsátást, volt aki inkább nyugodtabb időkre várva halasztott.

A beszámoló szerint erős volt a kereslet a magyar szamurájkötvények iránt. Így végül 16 milliárd jen értékben hároméves, 46,8 milliárd jen értékben ötéves, 4,7 milliárd jen értékben hétéves, 7,8 milliárd jen értékben pedig tízéves papírokat bocsátottunk ki. A kötvények hozama 0,45-1,15 százalék között volt. Ezzel a hozam elmaradt az előző hasonló tranzakciótól még úgy is, hogy a japán állampapírok hozama jelentősen emelkedett az utóbbi időben.

A három hosszabb papír zöld kötvény, csak a hároméves minősül “hagyományosnak”. A hagyományos sorozatból befolyó összeget az ÁKK Zrt. általános finanszírozási célokra fogja felhasználni. A zöld sorozatokból befolyó összeget a kibocsátó a központi költségvetés egyes zöld kiadásainak finanszírozására és refinanszírozására fogja fordítani a szuverén Zöld Kötvény Keretprogramjával összhangban.