A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyfélbejelentés alapján értesült arról, hogy ismeretlenek az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) nevében küldenek angol nyelvű elektronikus leveleket magyar magánszemélyeknek, a világszervezet által kiutalt nagy összegű pénzküldeményről értesítve őket. A levelek szerint a pénzküldeményt az MNB csekk formájában küldi el nekik, amihez a csalók nagy összegű előzetes "adminisztrációs költség" befizetését kérik. Ha ezt a magánszemélyek teljesítik, újabb "igazolási díjak" befizetését kérik a kifizetéshez, ezúttal az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nevében - foglalja össze az átverést az MNB, amelynek a nevével már egy 2018 őszi csalásnál is visszaéltek.

Ha az ügyfelek az üzenetekre esetleg gyanútlanul válaszolnak, esetleg pénzt küldenek, annak a súlyos kockázatnak tehetik ki magukat, hogy elküldött összegeiket nem látják viszont, figyelmeztet a jegybank, amely feljelentést tett az ügyben. Közlik, hogy nem is foglalkoznak ilyen átutalással összefüggő ügyintézéssel, ezért pénzt sem kér ilyesmiért.

A mostani üzenetek feladói ismeretlen bűnözők, akik egyértelmű célja a fogyasztók megkárosítása. A jegybank javasolja az ezen tartalmú üzeneteket kapott magánszemélyeknek (esetleg gazdasági társaságoknak), hogy semmiképp ne válaszoljanak, az esetet jelezzék az MNB-nek és a rendőrségnek. Ha egy ügyfél esetleg mégis küldött pénzt a csalóknak, célszerű azt is haladéktalanul bejelentenie a nyomozó hatóságnak - áll a közleményükben.