Amíg zajlott az energiakérdésekkel foglalkozó EU-csúcs, a magyar kormány váratlanul felmentette Baranyai Gábort, brüsszeli EU-nagykövetség második emberét, akihez az energiaügyek is tartoztak - adta hírül a 24.hu a Politicóra hivatkozva. Baranyainak másfél órát adtak, hogy összecsomagoljon és elhagyja a nagykövetséget.

A Politico „rendkívül szokatlannak” nevezte, hogy egy kulcsfontosságú EU-s csúcs idején rúgjanak ki egy uniós nagykövetet, ám nyilvánvalóan nem ez volt a tanácskozás lényege, hanem legfeljebb egy sajátos közjátéka. A hírportál legfrissebb híre egyébként Emmanuel Macron francia államfő távozásáról szól.

A politikus egy sajátosan kódolt megjegyzést vetett oda a riportereknek. E szerint az uniós vezetők elérték a fő céljukat: megőrizték Európa egységét és hozzájárultak a gázárak csökkenéséhez. Magyarán vélhetően nem sikerült konkrét eredményeket elérni a gázárak limitálásában, amit mások mellett a német és a magyar kormány is ellenez.

Őrölnek a bürokrácia malmai

Az egyeztetés eredményeként két gázárkorlátozási javaslatot vizsgálnak meg a szakértők, majd a főnökeik. Macron szerint az Európai Bizottság világos megbízást kapott arra, hogy kidogozzon egy ilyen korlátozást és az európai szolidaritás jegyében egy olyan mechanizmust, ami segít a kontinens lakóinak kifizetni energiaszámláikat.

A francia államfő szerint október végére, november elejére el is készülhetnek ezek a javaslatok. A francia-német nézeteltérésekről az ügyben azt monda, hogy Olaf Scholz kancellárral folytatott megbeszélései hozzájárultak ahhoz, hogy a csúcson döntsenek a hogyan továbbról.