Hat hazai bank már bejelentette, hogy emeli a számlaköltségeket 2024-ben. Többségük a 2023-as éves átlagos inflációval (17,6 százalék) megegyező mértékben emelik a díjakat.

  • Az OTP Bank a digitális, elektronikus átutalásoknál egyszámjegyű, a többi díjnál differenciált ármódosítást hajt végre március 1-től lakossági ügyfeleinél.
  • A K&H, UniCredit, CIB és Magnet Bank április 1-től emeli a költségeket 17,6 százalékkal.
  • Az Erste Bank május 1-től növeli a díjakat szintén az inflációval megegyező mértékben.

A Gránit, az MBH és a Raiffeisen Bank egyelőre nem közölt erről szóló információkat, azonban várhatóan a közeljövőben ők is közzéteszik az áremelkedés százalékos mértékét.

Eddig sem volt olcsó

A bankszámlát a legtöbben ma már szinte minden nap használják: gondoljuk csak végig, kártyával fizetünk a boltban, készpénzt veszünk fel vagy fizetünk be vagy lekérdezzük az egyenlegünket. Azonban ha nem vagyunk elég körültekintőek, havi szinten nagyon sok felesleges költséget fizethetünk ki a banknak.

Az MNB tavalyi összesített adatai szerint a lakosság szolgáltatásonként a legtöbbet készpénzfelvételért (27 százalék) fizet, ezen felül a kifizetett díjak jelentős része a számlavezetéshez (26 százalék), az átutaláshoz (18 százalék), a bankkártyához (13 százalék) és az SMS- értesítéshez (15 százalék) kapcsolódik.

Éves szinten akár több tízezer forintot is elkölthetünk a bankszámlánk üzemeltetésére. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi összesítéséből kiderül, hogy egy magyar lakossági ügyfél átlagosan 34 800 forintot költ a bankszámlájára, ez a 9 milliót meghaladó ügyfélkörnél évi 330 milliárd forintot jelent.

Január végéig egyébként minden hazai bank tájékoztatta az ügyfeleket a 2023-as évben levont költségekről. Nézze át ön is ezt a díjkimutatást, ugyanis rendszeres felülvizsgálattal rengeteg pénzt tud megspórolni. Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy hol találja az összesítést, és mit érdemes átnézni a banki levélben.