A március 12-én benyújtott pénzügyi salátatörvény szerint június 1-től változnának a tranzakciós illetékre vonatkozó szabályok. A bankok a lakossági bankszámláknál az átutalások után átalányadót fizetnének be, a 20 ezer forint alatti utalások mentesülnének a közteher alól, az annál nagyobb összegű átutalások után pedig bankszámlánként évente 800 forintot kellene adózni. Az idei második félévre a bankok 400 forint tranzakciós illetéket fizethetnek be az olyan lakossági bankszámlák után, amelyekről történt 20 ezer forintnál nagyobb átutalás.

A lakossági tranzakciós illeték rendszerének tervezett átalakítását kifejezetten üdvözöljük, és jó irányban megtett lépésnek tartjuk a tranzakciós illeték teljes kivezetése felé - nyilatkozta a Napi.hu-nak Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. A szakember szerint a Pénzügyminisztérium tervezete megfelelő alapot biztosít arra, hogy a bankszektor kedvezőbb árfekvésű bankkapcsolati ajánlatokat alakítson ki a magyar lakosság számára.

Az azonnali átutalás bevezetésekor a banki átutalások jelentős térhódításával számol a bankszövetség. A törvénytervezet elfogadása esetén a tranzakciókhoz kapcsolódó, bankot terhelő illeték csökkenni fog, ezek a felszámolt banki díjakban is érvényesülhetnek majd. Ez azért is jó hír, hiszen egy MNB által publikált tanulmány szerint Magyarországon nemzetközi összevetésben nagyon drága a bankolás.

A törvénytervezet kapcsán a bankszövetség két kiegészítést kér. Szeretnék, ha 2019. június 1-től az ingyenes készpénzfelvételt sem terhelné többé tranzakciós illeték, hiszen ehhez a teherhez a bankoknál bevétel nem társul. Továbbá javasolják a csoportos beszedési megbízásokra is érvényesíteni a tranzakciósilleték-kedvezményt, hasonló módon mint, ahogy a törvényjavaslat az átutalási megbízásokat is szabályozza.

Az MKB Bank is azt írta a Napi.hu-nak, hogy a tranzakciós illetékkel kapcsolatos pozitív változást az ügyfelek számláinak kondícióiban is érvényesíti majd, a díjcsökkentést a január elsejei változásokkal egyidejűleg is teljes mértékben átengedték a klienseknek. Januártól nem kell tranzakciós illetéket fizetniük a bankoknak a 20 ezer forint alatti lakossági tranzakciók esetében.