Az apaszabadság a jelenlegi szabályok szerint öt nap, ikrek esetén hét nap. Az európai irányelv ezt tíz munkanapra emelné. A szakszervezet most azt javasolja, hogy ez 15 nap legyen, ikrek esetében pedig húsz munkanap. Ez örökbefogadás esetén is járjon és akkor is, ha a gyermek halva születik vagy időközben hunyt el - mondja a szervezet.

2022. augusztus 2-ig visszamenőlegesen kellene bevezetni Magyarországon az európai szabályozást.

Az uniós irányelv mindkét szülő számára négy hónapban határozta ezt meg, ezzel egyetértenek. Viszont ez alól nem lehetne kivonulni, és át sem lehetne ruházni, azaz az édesapáknak is muszáj lenne elmenni két hónapnyi szülői szabadságra - írja az Infostart.

Azt is szeretnék, hogy a szülői szabadság igénybevétele rugalmas lenne a szülők részéről a gyermek 8 éves koráig és arra is van javaslat, hogy harminc nappal korábban be kell jelenteni a munkáltatónak, azt a munkáltató köteles legyen megvizsgálni, és, hogy erre az időszakra az dolgozót távolléti díj illesse meg, ez magasabb juttatási javaslat, mint amit az irányelv egyébként megfogalmaz.

Gondozói szabadságnap

Az irányelv a gondozói szabadságnapok számát ötben határozza meg, a SZEF tíz munkanapot javasol. Ezt azért teszik, mert a szendvics generációkra is gondolnak, akiknek a saját gyermekeik mellett már a szüleikről is gondoskodniuk kell.

A részletekben fontos elem, hogy a gondozásra szoruló szakorvosának az igazolásához lenne kötve, és rugalmasan kivehető lenne, nem csak egyben. Vannak ugyanis olyan esetek, amikor csak egy-egy napra kellene a szabadnap, például amikor orvoshoz kísérik a gondozottat.

A díjazásra a távolléti díj legalább 75 százalékára vonatkozó javaslatot tettek, természetesen, ha ez több lesz, annak örülni fognak.

Szorgalmazzák még, hogy három szabadnapot kapjon az, akinek valamilyen vis maior helyzetet kell elhárítania, mert gondoskodik valakiről, illetve távmunkát, részmunkát biztosítsanak azoknak, akik gyermekről gondoskodnak.