Ami nem ártalmas az egészségre, az még lehet rossz
Az első félévben a magyarországi élelmiszeripar bruttó termelése 3,3 százalékkal csökkent 2004-hez képest, miközben a belföldi piacon az értékesítés 2 százalékkal mérséklődött, az export átlagosan 3,3 százalékkal nőtt.
Boródi Attila, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) ügyvezető elnöke nem becsülte meg azt, hogy mennyi az élelmiszer-feldolgozók továbbfeldolgozás céljára behozott alapanyagimportja a kereskedők importjához képest, az azonban világos – hangsúlyozta –, hogy az EU-csatlakozás óta jelentősen megsokasodtak az importélelmiszerek. A piacon rendkívül olcsó, de gyenge minőségű élelmiszertermékek jelentek meg viszonylag nagy mennyiségben. A minőség nem tévesztendő azonban össze a biztonsággal – hívta fel a figyelmet Boródi. Utóbbi tekintetében szerinte a magyar élelmiszerpiac jó helyzetben van, annak ellenére, hogy a csatlakozást követően csökkentek a különböző korlátozó intézkedések. Így például nem kötik a piacra jutást hatósági jóváhagyáshoz, és az élelmiszerkönyvnél, a szabványoknál is megszűnt sok kötelezettség.
További részletek a hétfői NAPI Gazdaságban
A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei az Economx.hu hírlevelében.
Küldtünk Önnek egy emailt! Nyissa meg és kattintson a Feliratkozás linkre a feliratkozása megerősítéséhez.
Ezután megkapja az Economx.hu Hírleveleit reggel és este.