Magyarországon az elmúlt ötven évben több mint 7 évvel nőtt a születéskor várható átlagos élettartam, ám a hosszú élet egyik legfontosabb pillérével, az egészséggel kifejezetten rosszul állunk nemzetközi összehasonlításban – derül ki az NN Biztosító „Longevity”, a hosszabb várható élettartamra való felkészültséget vizsgáló kutatásából. A felmérés arra is rávilágított, hogy az emberek nem egyszerűen hosszabb életre vágynak, hanem az egészséges életévek számát szeretnék növelni.

Az elmúlt ötven évben Magyarországon 69,5-ről 76,9 évre nőtt a születéskor várható átlagos élettartam, a magyarok azonban ennél is tovább, 96 éves korukig szeretnének élni az NN Biztosító kutatása szerint.

Ez nemzetközi mezőnyben is kifejezetten magasnak számít: a negyedik legmagasabb a 11 országot (köztük Belgiumot, Szlovákiát és Japánt) vizsgáló kutatásban.

A hosszú élethez szükség van a prevencióra, a megelőző szűrővizsgálatokra, ezért is indítottuk el az ingyenes egészség asszisztencia szolgáltatást, mondta Holló Bence, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Az egészség terén a magyar társadalom kilóg a nemzetközi rangsorból. A válaszadók csupán 55 százaléka gondolja egészségesnek magát, ami messze elmarad a 62 százalékos nemzetközi átlagtól. Csehországgal és Japánnal karöltve a magyarok a legkevésbé elégedettek egészségünkkel.

Stresszmentes életre vágyunk

A remélt, 96 év hosszú életév mellett a többségnek a legfontosabb a nyugodt, stresszmentes élet lenne. Ez azonban szorosan összefügg az egészséggel, amiben a betegség és a stressz bizonyult két meghatározó káros tényezőnek. Figyelmeztető adat például, hogy a megkérdezettek negyede él állandó vagy gyakori stresszhatás alatt, és 85 százalék tudatosan keresi a relaxációt.

Tíz megkérdezettből nyolc azonnal lemondana az egészségtelen szokásairól, ha ezért cserébe plusz öt egészséges életévet nyerhetne, és ugyanennyien lennének hajlandók rászokni valamilyen rendszeres egészséges aktivitásra hasonló kilátásokért cserébe.

A legerősebb stresszfaktort a pénz jelenti (szegénység, munkahely elvesztése, adósság, egészségügyi kiadások). Ezt követi a bizonytalanság, a munkahelyi nyomás, valamint az egészségünk féltése.