Még Ausztriában is új szintre emeli a fizioterápiát és a rehabilitációt a tech2people mozgásszervi terápiás centruma, amely november elején nyílt meg Bécs Aspern városrészében. A rehabilitációs központban – 1,5 millió euró összértékben – a világ húsz legjobb robotizált mozgásszervi terápiás eszköze, valamint kilenc fizioterapeuta várja elsősorban a sztrókos, gerincsérült és sclerosis multiplexes betegeket, hogy a lehető leghatékonyabb terápiát kínálják számukra. 

A központ orvosi tanácsadója, Peter Lackner neurológiai rehabilitációs szakember elmondta, számos tanulmány igazolja már például, hogy

azok a szélütésen átesettek, akiknél robotizált terápiával egészítik ki a hagyományos fizioterápiát, kétszer nagyobb eséllyel tudnak majd újra járni, mint akik csak klasszikus rehabilitációban részesülnek.

Ennek oka többek között, hogy a robotizált eszközöknek köszönhetően sokkal többször tudják megismételni a gyakorlatokat a betegek. Míg egy hagyományos fizioterápiás kezelés során például 50-250 lépést tesznek meg, addig az önálló járás újratanulását segítő Lokomattal kétezret.

Ráadásul ezek a berendezések betegenként kettő helyett csak egy fizioterapeuta jelenlétét igénylik és csak éppen annyira és abban segítik a beteget, amire és amennyire szüksége van. Integrált ügyességi játékok és virtuális valóság biztosítja, hogy a kezelés ne legyen unalmas és élvezzék a betegek. 

rehabilitációs centrumban a kezelések ambulánsak, nincs szükség kórházi tartózkodásra.

Egy-egy kezelés 135 euróba kerül, amiből 55 eurót átvállal az osztrák egészségpénztár.

A központban bármilyen neurológiai problémával küzdő beteget fogadnak, függetlenül a sérülés súlyosságától, de főként a sclerosis multiplexes betegekre, agyvérzésen átesettekre és traumás gerincsérültekre fókuszálnak.  

Olyan történt a csípőprotézis-műtéteknél, amire senki nem számított

Amíg korábban a betegek 2-4 százaléka vett igénybe térd-és csípőprotézis-műtétnél magánellátást, mára megtízszereződött a számuk. Ugyanakkor a magánegészségügyet egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, az árak egy év alatt 20 százalékkal emelkedtek. Bővebben––>