Egyes rákos gyermekek egy olyan új típusú gyógyszeres kezelésben részesülnek az Egyesült Királyságban, amely sokkal kevésbé mérgező, mint a hagyományos kemoterápia.

A BBC számolt be egy 11 éves kisfiúról, aki az elsők között próbálhatta ki az új kezelést. A család szerint Arthur nem érezte magát betegebbnek, ráadásul nem csak a kórházban végezhető el a kezelés, így több időt tölthetett otthon a szerettei körében.

A fiú számára a blinatumomab vagy röviden blina volt az egyetlen igazi lehetőség, miután a kemoterápia nem tudta megsemmisíteni az összes rákos sejtet, ráadásul a kezelés során a kisfiú nagyon legyengült.

Az új gyógyszer lényegében egy immunterápia, amely a rákos sejteket célozza, így a szervezet saját immunrendszere felismeri és elpusztítja azokat, ezáltal az egészséges sejtek érintetlenek maradnak, ellentétben a kemoterápiával.

A blinát egy zacskóban lévő folyadékkal, vékony műanyag csövön keresztül adagolják, amely hosszú hónapokig a beteg karjában lévő vénába folyik. Egy elemmel működő pumpa szabályozza, hogy milyen gyorsan szivárogjon be a gyógyszer a véráramba. Egy kisebb hátizsákban is szállítható, így teljesen hordozható.

Az orvosok szerint a blina a kemoterápia nagy részét is helyettesítheti, akár 80 százalékban is.

Más betegekhez hasonlóan Arthur is kapott gyógyszert az infúzió megkezdése előtt, hogy csökkentsék a súlyos reakciók vagy mellékhatások esélyét. Eleinte lázas rohamokkal küzdött, ezért a kórházban kellett maradnia ellenőrzés céljából, de nem sokkal később már hazamehetett.

2023 áprilisának végén történt meg az utolsó műtét, amellyel eltávolították a csövet a karjából, az idei év első napján pedig már azt közölték a családdal, hogy a kezelésnek köszönhetően Arthur rákja teljesen elmúlt.

Döbbenet: leállítják az újszülöttek SMA-szűrését

2023. január 1-jétől többé nem végzik el hazánkban az újszülöttkori SMA-szűrést. A szülőket igencsak megdöbbentette a hír. A részletekről ITT írtunk bővebben.