A Johnson & Johnson hétfőn közölte, hogy 2 milliárd dollár azaz mintegy 6,9 milliárd forintot fizet az Ambrx Biopharma felvásárlásáért, a rákkezelés egyik legnagyobb területére szakosodott gyógyszergyártót – írja a CNBC.

Az Ambrx célja, hogy többféle rákos megbetegedést célozzon meg az antitest-gyógyszereivel, amelyeket a kutatók „irányított rakétáknak” neveznek, mert közvetlenül a rákos sejteket célozzák meg és pusztítják el, miközben minimalizálják az egészséges szövetek károsodását.

Az éves JPMorgan Healthcare konferencia első napján bejelentett üzlet a J&J-t a legújabb gyógyszergyártóvá teszi.

A felvásárlásra azért is kerül sor, mert a J&J igyekszik betömni a 2025-re közelgő bevételkiesést, mert azzal számolnak, hogy a legkelendőbb pikkelysömörre használt gyógyszerük, a Stelara konkurenciával fog szembesülni.

Az üzlet feltételei szerint a J&J 28 dollárt, azaz 9689 forintot fizet részvényenként az Ambrxért, ami körülbelül a duplája a cég pénteki 13,63 dolláros, azaz 4716,35 forintos záróórájának. A J&J arra számít, hogy az ügyletet 2024 első felében zárja le.

Az Ambrx részvényei hétfőn több mint kétszeresére emelkedtek, és éppen a vételár alá kerültek, míg a J&J részvényei gyakorlatilag stagnálással zártak.

A világ nem áll készen egy újabb hatalmas járványra

A felkészülés érdekében sokkal többet kellene tenni – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár a járványkészültség világnapja alkalmából.