Vasárnap éjfélkor leáll az újszülöttkori SMA-szűrés – értesült az RTL Híradó.

Mindez történik azok után, hogy 2022 novembere óta kilenc csecsemőnél mutatták ki a gerincvelői izomsorvadást az ingyenes és önkéntes szűréssel, mielőtt megjelentek volna a tünetek. Az érintett babák kezelése így már pár napos korukban megkezdődhetett.

Az idő, és a lehető legkorábbi felismerés pedig szó szerint életbe vágóan fontos tényező ennél a ritka genetikai betegségnél. Vagyis minél hamarabb elkezdik a terápiát, annál nagyobb az esély arra, hogy a beteg kisgyermek is kortársaihoz hasonlóan fejlődjön.

Buday Krisztina, az SMA Egyesület elnöke a Híradónak arról beszélt, a kezelőorvosoktól értesültek, hogy befejeződik a program december 31-én.

Az SMA Egyesület ezért levelet írt az országos kórházi főigazgatóságnak, amiben kérték, hogy támogassák a program folytatását.

Belügyminisztérium közölte, a szűrőprogramra a tárca eddig több mint 400 millió forintot költött. Jelenleg feldolgozzák a szűrések adatait, majd döntenek a szűrőprogram folytatásáról.

Olyan változások jönnek az egészségügyben, amire nem is mertünk gondolni

Jön a digitális várandós gondozási kiskönyv, az e-oltási kiskönyv, a lakosság számára is elérhető időpont foglalási rendszer, valamint a mindent átszövő transzparencia, mondta Takács Péter szakállamtitkár a Digital Health Summiton. Bővebben --->