Az EU által finanszírozott kutatás során azt veszik górcső alá, hogy a pszichedelikus szerként is használt varázsgombák hatóanyaga, a pszilocibin binztonságosan és hatékonyan alkalmazható-e a palliatív betegeknél, azaz az olyanoknál, akik valamilyen gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és amely betegségek alapjaiban változtatják meg a betegek életét, mivel az autonómia elvesztéséhez, továbbá súlyos pszichés megterheléshez vezetnek.

A kísérletet koordináló Groningen-i Egyetem gyógyászati központja (UMCG) szerint az európai blokk több mint 6,5 millió eurót különített el a PsyPal projektre, mely során hollandiai, csehországi, dániai és portugáliai klinikák több mint 100 beteget kezelnek majd a pszichedelikummal – számolt be róla az Euronews.

A szer hatását olyan betegeknél figyelik meg, akik krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD), szklerózis multiplexben (MS), amyotrófiás laterálszklerózisban (ALS) és atipikus Parkinson-kórban szenvednek.

Albino Maia, a PsyPal portugál részlegéért felelős pszichiáter a lapnak elmondta, hogy a varázsgomba fogyasztása olyan pszichedelikus epizódot vált ki, melynek legjellemzőbb eleme, hogy az önmagunk és a környezetünk közötti határok érzékelését bizonyos mértékben elveszítjük, melyet esetenként „én-feloldásnak” is neveznek.

A szakértő szerint ebben az állapotban úgy érezhetjük például, hogy „egy tárgy vagy egy másik személy folytonosságában létezünk”, másképp láthatunk dolgokat, sőt, nem létező dolgokat is láthatunk magunk körül.

Vagyis olyan érzéki élményben lehet része a betegeknek, melyek egyes esetekben „misztikusnak vagy akár vallásosnak” írnak le.

A pszichiáter megemlíti, hogy már néhány évtizeddel ezelőtt is volt példa arra, hogy informális keretek között az olyanok, akik súlyos fizikai betegségük miatt mélydepresszióval, szorongással vagy szerhasználati nehézségekkel küzdöttek, egy-egy pszichedelikus élmény után érzelmileg jobban érezték magukat, mivel megváltoztatta bennük azt a nézőpontot, amellyel a világra tekintettek.

A kutatók jelenleg az előkészületeknél tartanak, a kísérleteket várhatóan 2025 elején kezdik el, és két éven keresztül folytatják majd. A résztvevő alanyok kétszer fognak pszilocibin tablettát szedni, egyszer alacsonyabb, majd a vélt terápiás dózisban.

Varázsgomba és Ecstasy: mindkettőt legalizálják orvosi célra

Ausztrália az első ország, ahol orvosi célokra legalizálják az úgynevezett pszichedelikumokat.