A Momentum politikusa az NVB ülését követő sajtótájékoztatón azt mondta: „újra bebizonyosodott, hogy gyáva a rendszer ahhoz, hogy megvitassunk ilyen fontos társadalmi kérdéseket.”

Mint Bedő Dávid mondta, az állam nem kíváncsi a magyarok véleményére ebben a meghatározó ügyben. A képviselő hozzátette: nem adják fel a küzdelmet, mivel egy olyan párbeszéd indult el, amely már régóta nem volt ebben az országban.

Momentum politikusa azzal zárta gondolatait, hogy a kérdés nem pártpolitikán alapszik, és bíztak benne, hogy a Fidesz is így látja ezt, ám ez nem így történt. A továbbiakban a Kúrián, az Alkotmánybíróságon és a Parlamentben folytatják a harcot.

Még december közepén kezdeményezett népszavazást a Momentum és Karsai Dániel alkotmányjogász az aktív eutanáziáról.

A kezdeményezés két kérdést tartalmazott:

  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműkődést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó, és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek, és állapotukban nem várható javulás?
  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműkődést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

Karsai Dániel alkotmányjogász a kérdést a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig is eljuttatta.

Strasbrougban küzd a magyar alkotmányjogász, hogy méltósággal meghaljon

Megdöbbentő poszttal jelentkezett az egyik magyar alkotmányjogász: halálos betegsége miatt eutanáziát szeretne, azonban ezt a magyar jogszabályok még külföldön sem engedik meg neki.