Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön aláírt egy olyan törvényt, amely gyakorlatilag visszavonja egy nukleáris szerződés oroszországi ratifikációját, megnyitva ezzel annak lehetőségét, hogy Oroszország újabb atomfegyver-kísérleteket végezzen – írja a Politico. Az orosz elnök egyébként korábban azt mondta, hogy az 1996-os Átfogó Atomcsend-szerződés 2000-es orosz ratifikációjának visszavonása olyan lépés, amely csupán „tükrözné” az Egyesült Államok álláspontját, amely aláírta, de soha nem ratifikálta a szerződést.

Az orosz parlament alsóházában, az Állami Dumában Vjacseszlav Vologyin házelnök a szavazást „válasznak nevezte az Egyesült Államoknak a globális biztonság fenntartására vonatkozó kötelezettségeihez való visszataszító hozzáállására”.

A szerződés – amely tiltja „minden nukleáris robbanást, legyen az katonai vagy békés célú” – visszavonását már októberben egyhangúlag jóváhagyta az orosz parlament alsó- és felsőháza, majd Putyinnak küldték el végső jóváhagyásra. Az orosz állami hírügynökségek szerint Putyin csütörtökön alá is írta.

Tudósításában az MTI felidézi, hogy az ENSZ Közgyűlése által 1996. szeptember 10-én elfogadott, és két héttel később aláírásra megnyitott Átfogó Atomcsend-szerződést 187 állam írta alá, közülük 178 ratifikálta is. Az atomhatalmak közül ezt eddig Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország tette meg. Az egyezményt a hatályba lépéséhez mind a 44, nukleáris technológiával rendelkező országnak ratifikálnia kellene, de közülük 

az Egyesült Államok, Kína, India, Pakisztán, Irán, Izrael, Egyiptom és Észak-Korea ezt nem tette meg.

Februárban Oroszország felfüggesztette részvételét az Egyesült Államokkal 2010-ben aláírt, a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött Új START-szerződésben is.

Októberben, amikor az Állami Duma a szerződésből való kilépésről készült szavazni, Oroszország szimulált nukleáris csapást hajtott végre egy gyakorlat keretében, amelyet maga Putyin felügyelt.