A hírt Telegram-csatornáján jelentette be a parlament alsóházának elnöke. Mint mondta, ez megfelel az orosz állam nemzeti érdekeinek és egy tükörválaszként szolgál az Egyesült Államoknak, ami még nem ratifikálta a szerződést – írja a Meduza.

Duma szóvivője megemlítette Vlagyimir Putyin Valdaliban tett kijelentéseit is, mely szerint Oroszország végrehajtottnak és sikeresnek tekinti Burevesztnyik atommeghajtású interkontinentális cirkáló rakéta utolsó tesztjét.

Az átfogó atomcsendszerződést 1996-ban fogadta el az ENSZ Közgyűlése, melyet mostanra 187 állam írt alá, 178 pedig ratifikálta is, köztük Oroszország. Kína és az Egyesült Államok azonban ez utóbbit nem tette meg. Oroszország és az Egyesült Államok utoljára 1990-ben és 1992-ben hajtott végre nukleáris kísérleteket.

Vlagyimir Putyin 2023 februárjában egy törvényt írt alá, amely felfüggesztette Oroszország részvételét az Egyesült Államokkal kötött stratégiai fegyverzetcsökkentési szerződésben, amely előírta, hogy mindkét ország csak korlátozott számú nukleáris robbanófejjel és nukleáris fegyverek hordozására alkalmas ballisztikus rakétával rendelkezhet.

Ugyanakkor kijelentette, hogy ha az Egyesült Államok nukleáris kísérleteket hajtana végre, Moszkva hasonló választ adna rá.

Szeptember végén Mihail Kovalcsuk, a Kurcsatov Intézet Nemzeti Kutatóközpont elnöke, aki az orosz elnök közlei barátja is, úgy nyilatkozott, hogy Oroszországnak nukleáris fegyvereket kellene tesztelnie válaszul a „Nyugat agresszív lépéseire.”

Max Abrahms: Putyin bevetheti az atomot, a magyarok jelenthetik a megoldást

A korábbiaknál is nagyobb egy nukleáris konfliktus kitörésének lehetősége, erről beszélt a Magyar Nemzetnek Max Abrahms, az amerikai Northeastern University professzora, aki a Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Budapest Peace Forum eseményére érkezett a fővárosba. A szakértő nem zárja ki, hogy Magyarország is előáll egy békejavaslattal az orosz-ukrán konfliktusban, hazánk szerinte Oroszország szemében sokkal racionálisabb, mint a NATO-szövetség más tagjai.
Bővebben--->