Igor Szirota, az Ukrhydroenergo, Ukrajna fő vízenergia-termelő vállalatának vezetője elmondta, hogy öt évig is eltarthat, míg újból felépítik a dél-ukrajnai Nova Kahovka vízerőművet. A Dnyeper és a Dnyeszter folyók mentén számos nagy vízerőművet kezelő cég vezetője szerint az erőmű helyreállítása legalább egymilliárd hrivnyába kerül majd. (Nem zárnánk ki persze, hogy Igor Szirota ezzel jelentősen alulbecsülhette a költségeket, hiszen a korábbi kalkulációk is egymilliárdról szóltak, csak éppen dollárban - a szerk.)

Egy új erőmű megépítése legalább öt évet vesz igénybe, úgy, ha éjjel-nappal építkezünk. És még nem ismerjük a kár teljes mértékét. Nem csak az erőmű, hanem az átemelők, maga a vízellátás és a gázellátás is megsérült. Ez egy bonyolult vízerőmű-komplexum, amelynek fejlesztése időbe telik

– tette hozzá Igor Szirota.

Herszon víz alatt
Herszon víz alatt

Az Ukrhydroenergo vezetője arról is beszélt, hogy az építkezés a háború befejezése után kezdődhet meg. Most a lerombolt gátnál kell a vízfolyást megállítani, a lakosságot, valamint a mezőgazdaságot és az ipart vízzel ellátni.

Igor Szirota kiemelte: az Ukrhydroenergo munkatársai most vizet halmoznak fel a tározókban a magasabban fekvő területeken, hogy mielőbb megtöltsék a Kahovka víztározót.

Június 6-án reggel az Oroszországhoz csatolt Herszon régióban a Nova Kahovka gátja megsérült, a Dnyeper folyó kiáradt, több ezer ember otthonát elárasztva. Azt máig nem lehet tudni, hogy miért omlott össze a vízierőmű gátja.

Az orosz hatóságok szerint a pusztítást az ukrán fegyveres erők okozták, miközben Kijev úgy látja, hogy az orosz hadsereg robbantotta fel az erőművet. Ugyanakkor az a verzió is felmerült már a szakértők részéről, hogy a gát a háború miatt elszenvedett károk, valamint a kahovkai víztározó példátlanul magas szintje miatt magától is összeomolhatott.

Ökológiai, egyben mezőgazdasági katasztrófa

Több millió tonnányi termény pusztulhat el Dél-Ukrajnában a kahovkai gátkatasztrófa, és a vele járó áradások miatt – közölte az ukrán mezőgazdasági minisztérium. A tárca mindezt azzal magyarázta, hogy vízellátás nélkül lehetetlen zöldségeket termelni. A minisztérium szerint több tízezer hektárnyi mezőgazdasági terület kerülhet víz alá az országban, továbbá 500 ezer hektárnyi öntözés nélkül maradt terület válhat sivataggá. Az érintett földeken elsősorban zöldségeket, dinnyét, gabonaféléket és olajos magvakat termesztenek – írja a Reuters. Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési osztálya kedden azt közölte, hogy az esemény az egész Fekete-tengeri régió ökoszisztémájára hatással lehet és növeli a nukleáris katasztrófa kockázatát is, emellett pedig halálos veszélyt jelent a térségben található települések ukrán lakosságára.

Az ukrán elnök a helyszínen, Putyin elnök otthon

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellátogatott a gátszakadás után az árvíz sújtotta Herszon régióba, ahol megtekintette az evakuálás folyamatát, továbbá köszönetet mondott a mentőknek és az önkénteseknek, akik segítik az árvíz helyi áldozatait.

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek azonban nincsenek ilyen tervei: ezt Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő jelentette be. (Az áradás ugyanúgy érinti a Dnyeper oroszok és ukránok lakta partjait is, illetve az ott élő lakosságot.)

Herszon víz alatt
Herszon víz alatt

Zelenszkij elnök Telegram-csatornáján a fontos kérdések közt jelölte meg:

  • a kahovkai katasztrófa után a régió működésének helyreállítását;
  • a lakosság evakuálását a potenciális árvízzónákból;
  • a gát átszakadása okozta vészhelyzet felszámolását.

Nova Kahovka oroszok által kinevezett polgármester, Volodimir Leontyev arról számolt be, hogy eddig Herszon megye öt lakosa halt meg a parti menti áradás következtében.

(via, via Meduza)