Mohamed Bazoum, Niger fogva tartott elnöke még hisz benne, hogy az őt támogatókkal összefogva képes megvédeni az ország demokratikus vívmányait – írja a Reuters.

„A nehezen megszerzett eredményeket meg kell védeni. Minden nigériai, aki szereti a demokráciát és a szabadságot, gondoskodni fog erről” – fogadkozott az államfő közösségi oldalán.

Az ország külügyminisztere, Hassoumi Massoudou szintén a közösségi médiában tett közzé egy felhívást, amelyben „minden demokratát és hazafit” arra kért, hogy ítéljék bukásra a puccsot.

Szerdán az elnöki gárdisták elvágták a fővárosi elnöki palotát a külvilágtól, magát az államfőt bezárták. Késő este az állami televízióban bejelentették:

Mohamed Bazoumot eltávolították a hatalomból, és felfüggesztették a köztársaság minden intézményét.

Ez a hetedik puccs Nyugat- és Közép-Afrikában 2020 óta.

 

Csütörtök reggel a nigeri állampolgárok zárt határokra, a gárdisták által elrendelt országos kijárási tilalomra ébredtek. Hassoumi Massoudou a France 24 francia televíziónak azt nyilatkozta, Mohamed Bazoumot még mindig a palotában tartják fogva, az elnök egészségügyi állapota mindenesetre jó. Az azonban nem derült ki, maga a külügyminiszter hol tartózkodik.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter felszólította a puccsot elkövetőket, hogy azonnal engedjék szabadon a nigeri elnököt.