A dokumentum szerint a NATO az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt ítélte szükségesnek, hogy elitalakulatainak (Special Operations Forces – SOF) felkészítése, irányítása és összehangolása érdekében regionális parancsnoki struktúrát hozzon létre a konfliktusövezet közvetlen szomszédságában, Románia és Bulgária részvételével.

A két NATO-tagállam partnerségével létrehozandó új regionális parancsnokság vezetését a román fél látja el, mivel Bulgária még nem felel meg az ezzel kapcsolatos NATO-szabványoknak – olvasható a román elnök átiratában.

Az R-SOC a román és bolgár katonák mellett más szövetséges és partnerországok katonáinak speciális kiképzését és felkészítését hivatott irányítani.

Az új parancsnokság kezdetben a marosvásárhelyi helyőrségen jön létre, de a hadgyakorlatok alkalmával, illetve válság- vagy konfliktushelyzetekben más, előre kijelölt romániai vagy bulgáriai helyszíneken fog működni.

Külföldi csapatok romániai állomásozását, vagy az ország területén történő áthaladását a parlament engedélyezheti a köztársasági elnök kezdeményezésére. A romániai R-SOC létrehozását 239 szavazattal három ellenében, 38 tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselőház és szenátus együttes ülésén. A tervek szerint az új parancsnokság 2024-ben éri el teljes műveleti képességét – számolt be az MTI.