Erről vasárnap este adott ki közleményt Catalin Predoiu belügyminiszter, ugyanakkor elrendelte, hogy a tárca ellenőrző testülete vizsgálatot folytasson a határrendészet máramarosi regionális parancsnokságán és a - magyarországi Csengersimával közúti összeköttetést teremtő - petei határátkelőnél, hogy megállítsák, milyen mulasztások következtében távozhatott Romániából a hatósági felügyelet alatt álló nagybányai polgármester, aki ezzel meghiúsította büntetőjogi felelősségre vonását.

A belügyminiszter a – hatósági felügyelet megszervezésében is illetékes – belügyi titkosszolgálat (DGPI) Máramaros megyei vezetőjét és a speciális műveleti egység – a kolozsvári táblabíróságnak rendőri támogatást biztosító – regionális vezetőjét is leváltotta Chereches szökése miatt. A belső elhárításként működő DGPI országos vezetésének hatékonyságáról december 6-ig kell jelentést készíteniük a román rendőrség vezetőinek.

Nagybánya polgármesterét csúszópénz többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság.

A jogerős ítéletet pénteken hirdették ki, de Chereches aznap reggel egy férfi rokonának érvényes személyi igazolványával a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Ezt a határrendészet most leváltott parancsnoka jelentette be. Ivascu közölte: fegyelmi vizsgálat indult a határrendész ellen, aki a kérdéses személygépkocsiban utazók okmányait ellenőrizte, ugyanakkor megjegyezte, hogy Chereches hasonlít ahhoz a rokonhoz, akinek a személyi igazolványát használta.

A szökésben lévő nagybányai politikus ellen nemzetközi körözést adtak ki.

Ugyancsak vasárnap este felmentették tisztségéből a bukaresti rendőrakadémia parancsnokát (rektorát) is, miután a hallgatók megbetegedtek a menzán felszolgált romlott ételtől, és a hiányosságok kiküszöböléséig az intézmény kénytelen volt távoktatásra áttérni.

Kolostorból érkezett ünnepi ebéd okozhatta az ételmérgezést egy romániai pszichiátrián?

Romániában egy pszichiátriai kórház három betege meghalt és több mint húsz páciens, illetve alkalmazott ételmérgezés tüneteivel kórházba került szerdán, miután valamennyien ettek egy közeli kolostorból küldött ünnepi ebédből.