Az egyezséget szerdán ratifikálhatja a három nemzet védelmi minisztere. Az ügyben illetékes három, neve elhallgatását kérő informátor a Bloombergnek azt nyilatkozta, egyelőre még nem tisztázott, hogy sikerül-e a kétnapos találkozó során megállapodásra jutni.

Ha létrejön az egyezség, akkor az aknamentesítő hadművelet nem tartozna a NATO hatáskörébe, ugyanakkor ez lenne a fekete-tengeri szövetségesek első nagyobb közös akciója az orosz-ukrán háború kitörése óta.

A találkozóra pár nappal azután kerül sor, hogy Ercument Tatlioglu admirális, Törökország haditengerészeti főnöke ellenezte, hogy a NATO-szövetségesek, köztük az Egyesült Államok haditengerészeti eszközöket telepítsenek a Fekete-tengerre. Ezt azzal indokolták, hogy a térségben uralkodó feszültséget tovább szíthatják az efféle megmozdulások.

A koalíció szándéka teljes mértékben békés lenne, és a térségben található fő kereskedelmi útvonalakra vonatkozna, és a gabonaféléket szállító hajókra leselkedő veszélyt kezelné. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint szükség van egy „biztonságos és összekapcsolt” fekete-tengeri régióra. Tatlioglu szerint ugyanakkor Törökország egymagában képes biztosítani a Fekete-tengert.

Átvizsgálja az EU a tagállamok védelmi teljesítőképességét

Brüsszel szerint meg kell állapítani, hol vannak az európai védelmi kapacitások gyenge pontjai.
Bővebben--->