Összegyűjtötte a listaállításhoz szükséges támogatói aláírást a Vajdasági Magyar Szövetség, így a délvidéki magyarokat képviselő párt indulhat az idén december 17-re kiírt szerbiai előrehozott választásokon.

Az október 30-i ülésén a parlament felosztását és előrehozott választások kiírását kezdeményezte a szerb kormány, amit Aleksandar Vučić november 1-jén ki is írt.

Így idén december 17-én, három és fél év alatt immár harmadik alkalommal járulhatnak az urnák elé az ország választópolgárai.

A magyar kisebbség érdekének a védelmét magára vállaló Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szintén versenybe száll a decemberi választáson. A VMSZ november 6-ig mintegy 10 ezer aláírást, a listaállításhoz szükségesnek több, mint kétszeresét gyűjtötte össze – számolt be róla a Vajdaság.ma.

Ez a hatalmas támogatás Pásztor István elnök úr munkájának és munkásságának szól

– mondta Juhász Bálint, VMSZ Intéző Bizottságának elnöke. A közelmúltban elhunyt Pásztor Istvántól egyébként ideiglenesen a fia, Pásztor Bálint vette át ügyvezető elnökként a párt vezetését a napokban.

A májusi belgrádi lövöldözés óta izzik a feszültség a szerb társadalomban, ahol az egy főre jutó fegyverek száma az egyik legmagasabb a világon. Az iskolai és a mladenováci mészárlást követően egy kormányellenes tüntetéshullám vette kezdetét, és a demonstrálók Aleksandar Vučić távozását követelték. A „Szerbia az erőszak ellen” jelszóval tüntetést szervező ellenzéki pártok már a referátum kiírása előtt megállapodtak, hogy közös név alatt és jelöltlistával indulnak.

Orbán Viktor: Pásztor István összebékítette népeinket

A magyar miniszterelnök a szerb elnökkel közösen a búcsúzott a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökétől Szabadkán, a Bajai úti temetőben. Bővebben --->

Szerző: Gulyás Ábel