A hivatalos moszkvai közlemény szerint a két drónt az orosz légvédelem sikeresen megsemmisítette, az internetre felkerült felvételek alapján azonban az egyik eszköz az orosz elnök által használt épület felett robbant fel.

Volodimir Zelenszkij elnöki tanácsadója, Mihajlo Podoljak a Twitteren a támadással kapcsolatban azt írta, hogy Oroszország egy nagyszabású „terrortámadást” készít elő, amelyhez nyilvánvalóan a Kreml feletti drónokat akarja felhasználni ürügyként.

Oroszország egyértelműen nagyszabású terrortámadásra készül. Ezért tart őrizetben egy nagy létszámú állítólagos felforgató csoportot a Krímben. És aztán demonstrálja »a drónokat a Kreml felett«.

 

Podoljak leszögezte, hogy Ukrajna kizárólag védelmi háborút folytat, és nem támad célpontokat az Orosz Föderáció területén: „Miért is? Ez nem old meg semmilyen katonai kérdést. De alapot ad Moszkvának arra, hogy igazolja a civilek elleni támadásait. Másodszor, érdeklődéssel figyeljük a növekvő számú balesetet és incidenst, amelyek Oroszország különböző részein történnek.”

Az elnöki tanácsadó szerint az azonosítatlan pilóta nélküli légi járművek felbukkanása az energetikai létesítményeknél vagy a Kreml területén csak a helyi ellenálló erők gerilla tevékenységére utalhat.

A tanácsadó rámutat, hogy a drónokat bármelyik katonai boltban meg lehet vásárolni. „Az ország feletti hatalmi kontroll elvesztése Putyin klánja részéről nyilvánvaló. Másrészt viszont Oroszország többször is arról beszélt, hogy a teljes kontrollt gyakorol a levegő felett. Szóval valami történik a Kreml felett, de ukrán drónok nélkül” – zárta tweetjét Podoljak.


Az orosz légvédelem egyelőre nem az igazi

Nem sokkal azt megelőzően, hogy a Kreml kiadta hivatalos közleményét a dróntámadással kapcsolatban, a TASS orosz állami hírügynökség szerint a moszkvai városi hatóságok betiltották a drónok használatát az orosz fővárosban.

Oroszországban egyébként már tavaly igyekeztek javítani Moszkva légvédelmi rendszerén, ennek érdekében légvédelmi fegyvereket telepítettek a városba és annak környékére. A rendszer úgy tűnik, alapvetően jól működik: az elmúlt hónapokban ugyanis több jelentés is érkezett arról, hogy különböző méretű drónok zuhantak le Moszkván kívüli régiókban.

Miután az orosz elnöki hivatal elmondta, hogy két – állításuk szerint Ukrajnából indított – drónt szedett le a légvédelmük a Kreml fölött, az ukrán kormány gyorsan cáfolta, hogy bármi közük volna az akcióhoz.

Zelenszkij is cáfolja az orosz vádakat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Helsinkiben a finn elnök meghívásának tesz eleget, az ottani sajtótájékoztatóján beszélt a moszkvai „drónos támadásról” is. Mint mondta:

Nem támadjuk Putyint vagy Moszkvát, a saját földünkön harcolunk

 

Ezzel teljesen egybevág azzal, amit Mihajlo Podoljak a közösségi oldalán leírt.