Letartóztathatják az amerikai légierő egyik katonáját, akit azzal gyanúsítanak, hogy szigorúan titkos amerikai dokumentumokat hozott nyilvánosságra – erről beszélt még csütrörtök délután a Reutersnek az ügyet jól ismerő forrás.

A New York Times úgy értesült hogy a gyanúsított massachusetts-i légi nemzeti gárda tagja az illető.

Annyi már bizonyos volt, hogy az online csoportot, amely a titkos dokumentumokat közzétette, egy Jack Teixeira nevű katona vezeti. A csoportban körülbelül 20-30 ember talált egymásra, és leginkább  a fegyverek, a rasszista mémek és a videojátékok iráni érdeklődés tartotta őket össze – írta a Times különféle megszerzett bizonyítékokra hivatkozva.

Azóta kiderült, hogy az értesülések helytállóak voltak és az is, hogy valóban Jack Douglas Teixeiráról, az amerikai légi nemzeti gárda 21 éves tagjáról van szó. 

Merrick Garland főügyész közölte, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda letartóztatta Teixeirát "minősített honvédelmi információk jogosulatlan eltávolításának, megőrzésének és továbbításának gyanúja miatt".

A különféle hírcsatornákon bejátszott videón egyébként az látható, amint egy szürke pólót és piros rövidnadrágot viselő fiatal férfit kísérnek egy várakozó autóhoz. 

Kép: Reuters

Brandon Van Grack, a Morrison Foerster ügyvédi iroda munkatársa, a igazságügyi minisztérium korábbi nemzetbiztonsági ügyésze szerint ha beigazolodnak a vádak, akár 10 év börtönbüntetést is kaphat az elkövető.

Azt már szerdán a Washington Post is megírta, hogy

a dokumentumokat kiszivárogtató személy egy 20 év körüli fegyverrajongó lehet, aki egy katonai bázison dolgozott.

Mindezt egy Discord-chatcsoport két tagjával készített interjúkra alapozta. A Discord közleményben tudatta, hogy együttműködik a bűnüldöző szervekkel

 

Háborús katonai titkok szivárogtak ki, de valami nagyon nem stimmel velük

A napokban ukrajnai katonai tervekről szóló, minősített amerikai és NATO-információk kerültek nyilvánosságra - a Pentagon vizsgálatot indított. Ukrajna szerint, ha valódiak lennének az információk, azt Oroszország megtartotta volna magának. Bővebben>>>

Azt minden lap megjegyzi, hogy rég volt már ilyen súlyos szivárogtatási ügy az Egyesült Államokban, melynek során a Pentagon titkos dokumentumai kerültek nyilvánosságra.

Az Igazságügyi Minisztérium a múlt héten hivatalos büntetőeljárást indított, a Pentagon pedig épp azon van, hogy felmérje a károkat.

Azóta egyébként Joe Biden, amerikai elnök is megszólalt: megerősítette, hogy jól halad a nyomozás, arról is beszélt, hogy a nyomozók közel járnak a kiszivárogtatás forrásához.

Az ügyben jártas személy szerint az FBI washingtoni helyszíni irodája vezeti a nyomozást.

 

 

 

A Pentagon csak nyomozza, hogy egyáltalán kinek volt hozzáférése a kiszivárgott dokumentumokhoz

Nagyon súlyos kockázatot jelent az amerikai nemzetbiztonságra a fokozottan minősített katonai dokumentumok kiszivárogtatása – közölte a védelmi minisztérium vezető szóvivője hétfőn az üggyel kapcsolatban, amelyről múlt héten az amerikai sajtó számolt be elsőként. Bővebben>>>