A Fehér Torony a 3D-nyomtatásos építkezés egyik legújabb úttörő alkotása. A svájci Mulegnsben állítják fel, és mire elkészül, 30 méter magas lesz. Az egyik alkotója szerint a 3D-nyomtatással készült építmény egyszerre szolgál majd a falu jelzőfényeként és művészeti installációként, sőt, zenei és színházi előadásoknak is otthont adhat.

A torony 32 elágazó, absztrakt helyiségeket körülzáró oszlopból fog állni. A benne tekergő lépcsősor a csúcsán lévő boltíves koncertterembe vezeti a látogatókat. Ez a panorámás helyszín gyönyörű kilátást nyújt a körülötte elterülő völgyre. Az építészek szerint a Tor Alvával kapcsolatos kutatási területük innovációi alapjaiban változtathatják meg és tehetik fenntarthatóbbá az építőipart. Utóbbit egy forradalmi, robotizált betonextrudálási eljárás miatt állíthatják biztosan, hiszen az nem csak egyedibb formaterveket, kifejező formákat, felületi részletességet és üreges funkciókat tesz lehetővé, hanem jelentősen le is csökkenti az anyagfelhasználást – írja az Üzletem.hu

„Nem szabványos építészeti elemek gyártását is lehetővé teszi. A körkörösség és az újrafelhasználás koncepcióit vizsgálva a tornyot úgy építik meg, hogy a szétszerelés lehetőségét szem előtt tartva, a Mulegnsben töltött ötéves élettartama után egy másik helyen újraépíthető legyen” – áll a közleményben. 

Így készül a 3D nyomtatott kilátó

Az építészek digitális modellre lefordított, jellegzetes és bonyolult dizájnt hoztak létre a tervezőszoftverrel. Az építés folyamata is teljesen rendhagyó: egy nagyméretű robotkar segítségével, speciális összetevőkből készül betonból öntik ki az elemeket, rétegről rétegre. Egészen addig préselik egymásra a vékony rétegeket, amíg az nem hasonlít tökéletesen a digitális tervekre. A nyomtatás során a szerkezeti szilárdság fokozása érdekében acél megerősítő elemeket is beépíthetnek. A kinyomtatott alkotóelemeket ezután a helyszínen moduláris építési technikák segítségével szerelik össze, várhatóan 2024 júniusára.