Időről időre előkerül a terv, hogy miként lehetne kolonizálni – legalábbis, akár csak rövid időre, de lakhatóvá tenni – a Holdat.

NASA pedig nem csak hogy újból embert vinne az égitestre, de már azzal kapcsolatban is vannak tervei, hogy 2040-re épületeket építene arra. Ez így 2023-ban egészen bátor vállalásnak tűnik, mivel már csak alig 17 év van hátra a kitűzött célidőpontig – ez a tudományos közösség néhány tagja szerint is ambiciózus terv.

A hvg.hu cikke szerint – amely a The New York Times cikkét szemlézte – a terv a holdpor hasznosításán alapszik, ezt szeretnék egy olyan beton létrehozására felhasználni, amelyből 3D-nyomtató házakat/épületeket lehet építeni.

A NASA ráadásul olyan házakat építene, amelyekben civilek is élhetnének, nem csak az űrhajósok.

3D-nyomtatott házak a Holdon 

A cél érdekében az amerikai űrügynökség az ICON nevű, amerikai építőipari vállalattal is összefogott, mely 3D-nyomtatott házakkal foglalkozik. A cég a NASA-tól 2020-ben kapta meg az első finanszírozási körét, majd 2022-ben, egy újabb körben további 60 millió dollárra tettek szert a projekthez.

Hasonló elképzelés korábban is felmerült már, csak a Marssal kapcsolatban – mégpedig, hogy helyi „alapanyagokból” építkezzen az ember, mely kétségkívül egyszerűbb megoldás, mint mindent elvinni ilyen elképesztő távolságokba. Bár a Hold lényegesen közelebb van, a feladat itt is sokkal könnyebb, ha a holdfelszínből nyert anyagokat hasznosítjuk.

Jelen pillanatban még sok a kérdőjel, de ki tudja: lehet, hogy néhány évtizeden belül már tényleg akár civilek is megszállhatnak a holdi épületekben, és tévedtünk, amikor 2023-ban nem gondoltuk, hogy rövidesen ez valósággá válhat.