Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával együttműködésben már két alkalommal és nyomtattak hajókat, azl esők 2019-ben, a 2300 kilogrammos 3Dirigót, majd további két, még ennél is nagyobb vízi járművet 2022-ben. A három nyomtatott hajó járőrhajóként, valamint fuvarozó szállítóhajóként funkcionál.

A Védelmi Minisztérium olyannyira elégedett az eddigi példányokkal, hogy a nyomtatott vízi járművek gyártásának felgyorsítását helyezte kilátásba a legújabb nyomtatóval. A Rakéta nevű lap szerint már eleve a töredékére csökken a konstrukció ideje a nyomtatók segítségével, mivel az említett 3Dirigót mindössze 72 óra alatt nyomtatták ki, de a nagyobb hajók nyomtatása és összeszerelése is csupán egy hónapig tartott, miközben hagyományos esetben a munka akár évekig is eltarthat.

Ugyanakkor jelenleg csak azokat a járműveket lehet nyomtatóval megépíteni, amelyek polimer anyagból is készülhetnek.

A Factory of The Future 1.0 nevű 3D-nyomtatóval ugyanakkor a hajókon kívül mást is létre lehet hozni, egyebek mellett hídelemeket, házakat vagy akár szélturbinák alkatrészeit. Különösen nagy az igény arra is, hogy 3D-nyomtatókkal készüljön el egy teljes faluhídmecset és lakónegyed is – ezek mindegyikére van már példa.

 

 

 

Újranyomtathatják Ukrajnát, órák alatt készülnek az épületek falai

Elkészült az első 3D nyomtatott iskola Ukrajnában, egyes szakértők szerint ezzel a futurisztikus módszerrel lehet majd gyorsan újjáépíteni Ukrajna lerombolt városait.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->