Az ukrajnai Lvivben lévő közel négyezer négyzetméteres oktatási létesítmény falait mindössze 40 óra alatt nyomtatták ki 3D nyomtatóval. Ez az első 3D nyomtatott oktatási központ Európában és az első olyan épület, amelyet egy háborús övezetben ezzel az eljárással hoztak létre.

Ukrajnában, ahol sok technikus, építőmunkás és ipari szakértő a frontvonalakon harcol, az automatizáció segíthet ellensúlyozni a munkaerőhiányt – idézi az Eduline Olga Gavurát, a projekt egyik munkatársát. A szakértő hozzátette: Lviv is azon városok közé tartozik Ukrajnában, ahol az orosz légitámadások a mai napig pusztítanak, civileket gyilkolnak és otthonokat rombolnak le.

Éppen ezért elengedhetetlen lesz a 3D-nyomtatás a helyreállítandó épületek számára.

Néhány szakértő szerint a 3D nyomtatott építészet jelentősen gyorsabb és talán fenntarthatóbb is, mint a hagyományos építési módszerek.

A fordulat éve jöhet a háborúban, amit Putyin két év alatt sem tudott megnyerni

Az ukrajnai háború élesen rávilágított arra, hogy minden mindennel összefügg a bolygón. Az oroszok tervének meghiúsításához Washingtonnak hosszú távú stratégiára van szüksége, Ukrajnának pedig nagy hatótávolságú fegyverekre, miközben Európára egyre nagyobb felelősség hárul. Marad az állóháború vagy döntő változást hozhat 2024? Erről kérdeztük Bendarzsevszkij Anton és Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőket.

A részletekről ITT írtunk bővebben.