2024 már eddig is egy számos kihívással teli év volt a légi közlekedésben, az ágazatot sztrájkok, műszaki hibák és pusztító időjárási viszonyok sújtották. Ezek után nem meglepő, hogy sokan aggodalommal tekintenek a húsvéti ünnepek alatti utazásra.

A legtöbb tényezőre nem lehetünk befolyással, azonban ha egy kicsit meg akarjuk könnyíteni magunknak az utazást, akkor legalább azt érdemes megválogatnunk, hogy melyik repülőtereket érintjük az utunk során.

Az Euronews ennek kapcsán felidézte a VisaGuide.World vízumtanácsadó weboldal tavaly decemberben közzétett tanulmányát, amely a világ legstresszesebb repülőtereit rangsorolta.

A felmérésben 53 különböző nemzetiségű, 1642 utast kérdeztek meg, akik 2023-ban legalább kétszer utaztak nemzetközi légi úton.

A megkérdezettek a nagy utasszámot, a zsúfolt és nehezen közlekedhető repülőtereket, a járatok késésének gyakoriságát és a városközponttól való távolság nevezték meg azon tényezők között, amelyeket a legstresszesebbnek tartanak egy-egy utazás során.

Ezeket az aggályokat felhasználva hozta létre rangsorát a VisaGuide.World öt tényező alapján: az utasok teljes száma, a repülőtér mérete, az utassűrűség, az éves késések aránya és a belvároshoz való távolság.

Ezek alapján a londoni Gatwick, az Egyesült Királyság második legnagyobb repülőtere lett a világ legstresszesebb repülőtere.

Bár a Gatwicket használó utasok száma átlag alatt van más repülőterekhez képest, ez az egyik legmagasabb utassűrűségi pontszámmal rendelkező légikikötő, az éves késések aránya a második legmagasabb az első tíz közül, a belvárostól való távolság pedig kiemelkedően magasnak mondható (43 km).

A második helyen az isztambuli repülőtér áll, míg a harmadik helyet a müncheni repülőtér szerezte meg. 

A lista további helyezettjei a következőek voltak:

  • a denveri nemzetközi repülőtér;
  • a londoni Heathrow repülőtér;
  • a Los Angeles-i nemzetközi repülőtér;
  • Róma–Fiumicino nemzetközi repülőtér;
  • a dallasi Fort Worth nemzetközi repülőtér;
  • a New Yorki-i John F. Kennedy nemzetközi repülőtér;
  • a chicagói O'Hare nemzetközi repülőtér.

Nagy változás jön a repülőtereken, megszűnhet a folyadékpara

Már Európa több repülőterén eltörölték a folyadékkorlátozást a kézi poggyászoknál, Magyarországon is tesztelik az innovatív CT-szkennereket.