A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 2020-as adatai szerint annak ellenére, hogy a gyermekmunka világszerte tiltott, még mindig több mint 160 millió kiskorú dolgozik rendszeresen. Az UNICEF statisztikái ennél sokkal magasabb adatokkal számol, szerintük 215 millió gyermek dolgozik.

A gyerekek legtöbbje éhbérért megaláztatva dolgozik,

  • anyagi, szellemi nyomorban él,
  • miközben megfelelő szociális és orvosi ellátás hiányában súlyos betegségeknek is ki vannak téve.

A gyermekmunka elleni világnap is ebben a hónapban van, június 12-én. Ekkor minden évben a munkára kényszerített gyerekek helyzetére hívják fel a figyelmet a világ gyermekjogi szervezetei.

Míg a legtöbb általános- és középiskolás gyermek pihen, biciklizik, vagy nyaral, néhány amerikai államban gyermekmunkával töltik idejüket az iskolások, ráadásul mindezt teljesen legálisan teszik.

Nem dolgozhatnak pornográf tartalomgyártásban, drogkereskedelemben, de még bolti eladóként sem, a mezőgazdaság azonban egy kivétel. A Vox szerint ugyanis egyre több amerikai államban, köztük Coloradóban már 12 éves gyermekek is betakaríthatnak dohányt, fejhetnek teheneket vagy dolgozhatnak gyümölcs- és zöldségtermesztésben. Hogy hozhattak ilyen szabályt? Úgy, hogy náluk a mezőgazdasági ágazatra teljesen más foglalkoztatási szabályok vonatkoznak, mint a gazdaság többi területére.

Ráadásul nemcsak előbb kezdhetnek dolgozni, hanem nehéz gépeket is előbb kezelhetnek, a mezőgazdasági területen ugyanis 16 éves koruktól akár kombájnt is vezethetnek.

A nem helyesen szabályozott foglalkoztatási környezet miatt az Egyesült Államokban egyébként 2003 és 2016 között 237 kiskorú vesztette életét munkahelyi balesetben.

Ez már nem diákmunka: egy 14 éves diplomás zsenit vett fel Elon Musk

A fiatal mérnök 9 évesen kezdte az egyetemet. A diploma megszerzése után a világ egyik vezető űrtechnológiai vállalatánál fog dolgozni. → Részletek

Itthon sokkal szigorúbbak a diákmunka szabályok és nincs kivétel

A Munka törvénykönyve szerinti általános szabály, hogy az vállalhat munkát, aki már elmúlt 16 éves. Munkaviszonyt írásba foglalt munkaszerződéssel lehet létesíteni, amelynek tartalmaznia kell az alapbért és a munkakört is.

18 év alatt a szülő írásos hozzájárulása is szükséges a munkavégzéshez és a szerződéskötéshez. A munkaviszony létesítését legkésőbb a munkába lépésig kell jelenteni az adóhatóság felé.

Egyszerűsített foglalkoztatásnál a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetében ugyanazzal a munkáltatóval legfeljebb évi 120 munkanapra, alkalmi munka esetében legfeljebb öt egymást követő napra, ugyanakkor egy hónapon belül legfeljebb 15 napra, éves szinten pedig legfeljebb 90 napra létesíthető jogviszony.

A fiatalok munkavállalókra külön szabályok érvényesek

A jogviszony a foglalkoztató részéről az adóhatóság felé történő bejelentéssel jön létre. Ebben az esetben nem kötelező a munkaszerződés megkötése, de a munkavállaló kérheti, hogy foglalják írásba a szerződést.

A fiatalokra speciális szabályok érvényesek, éjszakai munkát nem végezhetnek, rendkívüli munkaidő sem rendelhető el, napi munkaidejük legfeljebb 8 óra lehet, 16 évesnél fiatalabb munkavállaló esetében 6 óra.

Amennyiben napi nyolc órát dolgozik egy diák, úgy havonta legalább bruttó 232 ezer forint illeti meg, ami középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munka esetében legalább 296 400 forint (ide nem értve az egyszerűsített foglalkoztatást).

A munkavégzés nem veszélyeztetheti a diákok egészségét, testi épségét, illetve egészséges fejlődését.

A munkáltatónak oktatás keretében gondoskodnia kell arról, hogy a diák munkába álláskor és a foglalkoztatás teljes időtartama alatt rendelkezzen az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati ismereteivel, megismerje a szükséges szabályokat. A diákok munkavégzésére vonatkozó részletes tájékoztatók megtalálhatóak a Munkavédelem Foglalkoztatás-Felügyelet weboldalán.