Az Európai Unió (EU) 26 tagállama közös nyilatkozatban követeli Izraeltől az azonnali humanitárius tűzszünetet a Gázai övezetben, és felszólítja a Rafah határvárosban összezsúfolt civilek védelmére.

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője az uniós külügyminiszterek brüsszeli találkozója után hétfőn este azt mondta: a tűzszünetnek fenntarthatónak kell lennie, ennek a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátásához és humanitárius segélynyújtáshoz kell vezetnie.

A tagesschau.de német hírportál azt írja, hogy

a felhívást egyedüliként Magyarország nem támogatta.

Magyarországa többi ország nyomása ellenére nem volt hajlandó támogatni a nyilatkozatot, így egymaga kisiklatta az EU tervét, hogy az kollektív szankciókat szabjon ki az erőszakos izraeli telepesekre - írja az euronews.com.

A portál értesülései szerint a külügyminiszterek tízórás intenzív megbeszélést folytattak, amelyen a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter gátolta meg a konszenzust.

Így a 26 ország Magyarország nélkül adott ki saját nyilatkozatot.

Ebben egyebek mellett az áll, hogy a Rafah elleni támadás „rosszabbítaná az amúgy is katasztrofális humanitárius helyzetet, és megakadályozná az alapvető szolgáltatások és a humanitárius segítségnyújtás sürgős biztosítását”.

Jól tudom, hogy ha nincs egyhangú döntés, akkor nincs közös uniós álláspont, de lehet egy kellő többség által támogatott álláspont. Ez természetesen nem erősíti pozíciónkat. Európa csak akkor tud szerepet vállani, ha egységes

- magyarázta Josep Borrell.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalára feltöltött videóban a történtekről azt mondta:

a tárgyaláson az EU-s országok egy jelentős része azt szorgalmazta, hogy izraeli telepesek egy csoportját is vegyék fel a szankciós listára.

Kezdetben volt egy-két másik ország is, amely Magyarországhoz hasonló álláspontot képviselt, aztán ez megváltozott, hozzáigazodtak a többségéhez - mondta.

Magyarország végül egyedüliként nem támogatta ezt, ezért erről döntés sem született.

Magyarország ugyanakkor szorgalmazta, hogy a Hamász terroristáit sújtsák további szankciós intézkedésekkel.

A miniszter szerint ebben egyetértést látszott, de több tagország összekötötte ezt a két kérdést, „teljesen elfogadhatatlanul”, és azt az álláspontot képviselték, hogy a két szankciós döntés nem történhet meg egymás nélkül.

Súlyos Izrael-ellenességre szolgáltat bizonyítékot a Hamász és az izraeli telepesek közé egyenlőség jelet tenni

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Izrael a nemzetközi figyelmeztetések ellenére is ragaszkodik a tervezett offenzívához a Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő palesztin város, Rafah ellen - közölte két napja Benny Gantz tárca nélküli miniszter. Azt mondta: „a világnak tudnia kell, és a Hamász vezetésének tudnia kell: ha a túszok nem érnek haza Ramadánra, a harcok mindenhol folytatódnak, így Rafah térségében is”. Az iszlám böjti hónap, a ramadán március 10-én kezdődik.