Izrael a nemzetközi figyelmeztetések ellenére is ragaszkodik a tervezett offenzívához a Gázai övezet és Egyiptom határán fekvő palesztin város, Rafah ellen.

Ezt Benny Gantz tárca nélküli miniszter közölte.

A világnak tudnia kell, és a Hamász vezetésének tudnia kell: ha a túszok nem érnek haza Ramadánra, a harcok mindenhol folytatódnak, így Rafah térségében is

- mondta a politikus.

Az iszlám böjti hónap, a ramadán március 10-én kezdődik.

Rafah a gázai övezet déli részén fekszik, csaknem másfél millió palesztinnek nyújt menedéket a térség északi részén dúló harcok elől. Ezért számos ország, köztük Izrael legközelebbi szövetségese, az Egyesült Államok az offenzíva leállítását követeli.

Azoknak, akik azt mondják, hogy az ár túl magas, egyértelműen azt mondom: a Hamásznak van választási lehetősége. Feladhatják magukat, szabadon engedhetik a túszokat, a gázai civilek pedig ünnepelhetik a ramadánt

- mondta Benny Gantz.

Benjámin Netanjáhu miniszterelnök vasárnap ismét visszautasította a katonai offenzíva leállítására irányuló nemzetközi felhívásokat a Gázai övezetben - számolt be a tagesschau.de német hírportál.

Hangsúlyozta, hogy országa „befejezi a munkát”.

Ezzel kapcsolatban a német sajtó élesen bírálja Magyarországot, amiért a kormány diplomatái a világ legrangosabb védelempolitikai tanácskozásán, a vasárnap végegért müncheni biztonságpolitikai konferencián (MSC) nem fogadták el, hogy Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője mind a 27 EU-állam nevében felszólítsa Izraelt, ne indítson új katonai offenzívát a Gázai övezet déli részén. Borrell ezért csak a saját nevében nyilatkozhatott - írta az Exonomx.

Az egyiptomi fővárosban, Kairóban jelenleg is folynak a tárgyalások a tűzszünetről és a Hamász által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátásáról. Az USA, Egyiptom és Katar által közvetített tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre.

A Hamász radikális iszlám terrorista milícia harcosai október 7-én léptek be Izraelbe, ahol az információk szerint  több mint ezer embert öltek meg, 250-et pedig túszul ejtettek. Közülük már többen meghaltak, Izraeli szerint 130-an még mindig a palesztin területen vannak.

Mohammed Staje palesztin miniszterelnök felszólította a nemzetközi közösséget, hogy indítson újjáépítési programot a súlyosan megrongálódott Gázai övezet számára. Szerinte Marshall-tervre van szükség. A müncheni biztonsági konferencián a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a tervnek a három részből kell állnia: gyorssegély, újjáépítés és a gazdaság újjáélesztése. A műholdfelvételek tanúsága szerint a Gázai övezet 45 százaléka elpusztult.