Öt helyi bank vizsgálja felül egy szindikált hitel nyújtását támogatási intézkedésként, hogy segítsen finanszírozni a dél-koreai rakéta-tüzérségi rendszerek és vadászrepülőgépek vásárlását Lengyelországnak – mondta egy dél-koreai kormánytisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt a folyamatban lévő tervezésről a Reutersnek.

Egy koreai védelmi vállalat két tisztviselője megerősítette a szindikált hitel tervét. Ez az első jele annak, hogy Szöul azon dolgozik, hogy elhárítsa a lengyel finanszírozási akadályokat, így a két ország megkötheti Dél-Korea eddigi legnagyobb fegyverüzletét, amelynek becsült értéke mintegy 22,72 milliárd dollár (8149 milliárd forint).

A megbeszélések a két ország között tavaly aláírt átfogó fegyverzeti megállapodás folytatása, amelynek keretében dél-koreai vállalatok, köztük a Hyundai Rotem és a Hanwha Defense Systems harckocsikat, tarackokat és vadászrepülőgépeket szállítanak.

Ez a 13,7 milliárd dollár értékű megállapodás Dél-Korea eddigi legnagyobb üzlete.

A dél-koreai kormánytisztviselő nem részletezte a lehetséges hitel nagyságát. A védelmi vállalat tisztviselője elmondta, ha a szindikált hitel a következő tervezett eladáshoz nem lenne elég, akkor „más finanszírozási intézkedések is felbukkanhatnak a láthatáron”.

A háború berobbantotta a koreai fegyverexportot

Dél-Korea védelmi exportja 2022-ben mintegy 17 milliárd dollárt tett ki a védelmi minisztérium adatai szerint, az egy évvel korábbi 7,25 milliárd dollárról, mivel az ukrajnai háború szélesre tárta az ajtót Szöul fegyverexportja előtt.

A Lengyelországgal kötött tavalyi fegyverüzlet Szöult a globális fegyverexport jelentős szereplőjévé tette, amelyet nagyrészt az Egyesült Államok és Oroszország ural.

Szöul mélyebb biztonsági kapcsolatokra törekszik Európában is, ez ideális az Ukrajnával határos Lengyelország számára, amely az Oroszországgal fennálló feszültségek közepette látványosan növeli a fegyverimportját.