Havi szinten 3 százalékkal mérséklődött a kereslet a lakóingatlanokra augusztusban. Az 1000 eladó lakásra és házra vetített érdeklődések száma pedig éves összevetésben 8 százalékkal esett vissza – írja legfrissebb közleményében az ingatlan.com. 

„A kereslet csökkenésével párhuzamosan a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők 7 százalékkal több eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel augusztusban. Ez a két hatás pedig a tapasztalatok szerint irányváltást vetít előre” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Augusztusban az egy évvel korábbinál 5 százalékkal több, több mint 34 ezer eladó lakás- és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanosok összesen 1731 településen. A megyék többségében növekedés történt, de az országon belüli kínálat nagyon eltérően alakult. Borsod-Abaúj-Zemplénben például több mint 60 százalékkal bővült a friss kínálat éves szinten, és Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, Fejér és Bács-Kiskun megyében is 23-37 százalékos volt a bővülés Ugyanakkor a fővárosban 3 százalékkal kevesebb hirdetést adtak fel. Mindössze három megyében, Tolnában, Vasban és Zalában volt még enyhe visszaesés, mégpedig 4-5 százalékos.

A rezsicsökkentés korlátozása formálja az ingatlanpiacot

„Az előző hónapban feladott közepes állapotú lakóingatlan-hirdetések száma az átlagnál tempósabban, 9 százalékkal nőtt” – mondta Balogh. Miközben például az újszerűeknél kevesebb mint 6 százalékos volt a dinamika. A felújítandó lakásoknál 6 százalékos volt a kínálatbővülés, miközben a felújítottaké 5 százalékot tett ki. Az, hogy nagyobb tempóban növekszik az eladásra váró közepes és felújítandó lakások száma, egyértelműen az új rezsiszabályoknak köszönhető, amelyek szerint az átlag feletti fogyasztás esetén jóval magasabb áram- és gázdíjat kell fizetnie a lakóknak.

Márpedig a korszerűsítésre váró ingatlanok jelentős részénél magas az energiafogyasztás, emiatt sok ilyen ingatlan kerülhet piacra a következő hónapokban. Az érintett eladók ugyanis kisebbre vagy energiatakarékosabbra cserélhetik az otthonukat, amikor tényszerűen látható lesz, milyen mértékben emelkednek a fenntartási kiadások.

Áramszámla kalkulátor

A normál áram
B éjszakai áram

Gázszámla kalkulátor