Tovább nyílt az árolló a budapesti albérletpiacon augusztusban – derül ki a Rentingo.com legfrissebb elemzéséből. A lakást keresők lehetőségei látványosan elszakadtak az elvárásokól: miközben átlagosan 192 ezer forintot kértek a bérbeadók – ez 5,7 százalékos emelés júliushoz képest, – a bérlőknek átlagosan 157 ezer forintja volt a lakhatásra. A tulajdonosok a kétszámjegyű inflációhoz és a növekvő állampapírhozamhoz igazodva emeltek, a lakást keresők pénztárcájában pedig a megugró megélhetési költségek miatt egyre kevesebb marad. Az albérletkereső platform szerint ez a helyzet a bérbeadóktól egyre több figyelmet igényel majd a megbízható és fizetőképes bérlők megtalálására.

Ilyen nagy különbség a bérbeadók és a bérlők igényei között utoljára két és fél éve, a koronavírus-járvány előtt volt látható. Egészen 2021 júliusáig csökkentek a bérleti díjak, ezzel párhuzamosan emelkedett a bérlők jövedelme, ami jelentős feszültségcsökkenést eredményezett, mert megfizethetőbbé váltak a bérlakások. Tavaly nyáron kezdődött az árak trendszerű emelkedése, amely az elmúlt hónapokban felgyorsult, és ma már jelentősen többet kérnek egy átlagos budapesti albérletért, mint 2020 januárjában.

Eleinte arra lehetett számítani, hogy a felsőoktatásba kerülő és lakhatást kereső diákok nyáron felhajtják a keresleti árakat, de idén ez nem érvényesült, és a tendenciát a külföldről érkező diákok albérletkeresése sem tudta érdemben megváltoztatni. A bérlők jövedelmük egyre kisebb hányadát képesek albérletre fordítani, miután a növekvő élelmiszerárak mellett többet kell költeniük megélhetésükre, ráadásul a rezsidíjak emelkedését is hozzá kell számolniuk a lakhatás költségeihez.

A Rentingo.com szerint a keresleti és kínálati oldal ilyen mértékű távolodásával a bérbeadóknak egyre több erőfeszítést kell tenniük a fizetőképes bérlők megtalálásáért. Ezt támasztja alá, hogy a főszezon ellenére jelentősen emelkedett a bérlőkeresés időtartama, valamint kevesebb az egyhavi kaucióval hirdetett lakás, mert a bérbeadók kerülik a kockázatvállalást. Emellett a közösségi albérletkereső platformon, ahol a bérbeadóknak is lehetőségük van felvenni a kapcsolatot a potenciális bérlőkkel, már most látványosan megugrott azoknak a lakástulajdonosoknak száma, akik ajánlattal keresik meg az oldalra regisztrált albérletkeresőket.