Az Északi-sarkvidék jege évtizedenként 13 százalékkal zsugorodik az átlaghőmérséklet emelkedése miatt, ami alapján közelebb lehetünk a partvidékek eltűnéséhez, mint azt korábban gondoltuk.

A probléma orvoslására most azonban úgy tűnik, találtak egy használható alternatívát. A Zöld Pálya cikke szerint ugyanis újonnan felfedezett óriásvírusok segíthetnek minket a probléma időleges megoldásában.

Ezek az óriásivírusok egy grönlandi kutatás eredményei szerint lassíthatják a többek között olvadást is okozó hómoszatok fejlődését. Ezeket a normál vírusoknál sokkal nagyobb élőlényeket 1981 óta ismeri a tudomány.

Míg egy átlagos vírus mérete körülbelül ezredrésze a baktériumokénak, addig ezek az óriásvírusok akár 20 százalékkal is nagyobbak lehetnek náluk.

Ez volt az első alkalom, hogy óriásvírusokat a pigmentált mikroalgák által uralt hóban és jégben is felfedezték. Minden tavasszal, a nap által felmelegítve, ez az alga virágzásnak indul, és megfeketíti a jeget, amelyen növekszik. Ez csökkenti a jég fényvisszaverő képességét, ami felgyorsítja a jég olvadását.

A sarkvidéki jég gyorsan csökken, és 2040-re a térség akár teljesen jégmentes is lehet. Ez pedig jelentős hatással lehet a globális hőmérsékletre, veszélyezteti a part menti területeket, az élelmezést, hozzájárul az élővilág csökkenéséhez, valamint kezelhetetlen mértékű metán felszabadulását okozza.

Az Aarhusi Egyetem kutatócsoportja Laura Perini, a Környezettudományi Tanszék munkatársa vezetésével átvizsgálta az Északi-sarkvidék jég- és hótakaróját különböző organizmusok után kutatva. A vizsgálat során találtak algákat, velük táplálkozó baktériumokat, fonalas- és élesztőgombákat, valamint a kérdéses óriásvírusokat. Ezekről pedig azt feltételezik, hogy hasznosak lehetnek a jég olvadásának enyhítésében.

Már csak néhány év és jégmentessé válhat az Északi-sarkvidék

Egy új, igen megdöbbentő tanulmány szerint a 2020-2030-as években, a vártnál 10 évvel korábban válhat először jégmentessé az Északi-sarkvidék.