Minden forgatókönyv arra utal, hogy az eddig vártnál sokkal hamarabb válhat jégmentessé az Északi-sarkvidék, mivel a felmelegedés miatt évtizedenként 12,2 százalékkal zsugorodik a sarkvidék tengeri jegének térfogata. Mindez rendkívül negatív képet vetít előre, mivel jelentős következményekkel járna az egyébként is folyamatban lévő klímaváltozás tekintetében.

A  Nature Reviews Earth & Environment című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ebben az évtizedben, a nyári hónapokban már napok fognak úgy eltelni, hogy nincs úszó jég a sarkvidéken, az évszázad közepére pedig szeptemberben egy teljes hónapig jégmentessé válhat – írja a Gizmodo.

Alexandra Jahn, a légköri és óceáni tudományok professzora, a tanulmány vezető szerzője a lapnak azt mondta, mindent meg kell tenni, hogy az olvadás ütemét visszafogjuk, mivel az nem csak a jövőnkre, de az egész életünkre hatással lesz.

A lap megjegyzi, hogy az Északi-sarkvidék nem csupán a jegesmedvék, a fókák és más vadon élő állat fontos élőhelye: a jég a hőt is visszaveri a világűrbe. A jég térfogatának csökkenése azért rossz hír, mert a jövőben intenzívebb hőhullámokat és szélsőségesebb téli időjárást okoz.

Az olvadás emellett a tengerszint emelkedéséhez is hozzájárul, ami számos szigetországot és part menti várost fenyeget.

Tudományos értelemben az Északi-sarkvidéket akkor tekintik jégmentesnek, ha az óceánon található jégtömeg nem éri el az 1 millió négyzetkilométert. A Jeges-tengeren átlagosan 15,5 millió négyzetkilométernyi jég található.

A tanulmány szerzői szerint azonban még nem veszett el a remény. Mint írják, az alacsonyabb kibocsátási forgatókönyvek szerint az év három hónapjában, a magas kibocsátási forgatókönyv szerint pedig évente akár kilenc hónapig is jeges időjárási viszonyok uralkodhatnak.

Mindez azért lényeges, mert bár az Északi-sarkvidéki jég érzékeny az éghajlatváltozásra, ugyanilyen érzékenyen reagálna a hőmérséklet csökkenésére is, vagyis ideális esetben gyorsan helyreállhat a tengeri jég.

Az aszálytűrő földimogyoró lehet a jövő sikernövénye

A klímaváltozás miatt Magyarországon ígéretes jövő vár a földimogyoróra, amely az elmúlt tíz évben számos esetben bizonyította, hogy nagyon jól tűri az aszályt, rentábilisan termeszthető, vetőmag, takarmány, olaj, sőt brikett is előállítható belőle.
Ha többre kíváncsi, kattintson ide--->