A Sportico sport-üzleti elemző weboldal közzétette a labdarúgás 50 legértékesebb klubjának listáját. A bevételi forrásokat a klubok nyilvánosan elérhető pénzügyi kimutatásai alapján számítják ki, majd „csapatspecifikus szorzók” felhasználásával „pontosítják”.

A mai a futballban teljesen normális, hogy a pénzről beszélünk – az idei Premier League-re például majdnem annyira voltak hatással a pénzügyi fair play (FFP) szabályozásai, mint maga a játék. Sőt, a közelmúltban éppen új pénzügyi szabályozásról állapodtak meg a ligában, melyről ebben a cikkünkben írtunk.

A fent említett csapatspecifikus szorzók számos tényezőn alapulnak, többek között: 

  • korábbi eladások, 
  • piac (méret, telítettség és a leendő tulajdonosok érdeklődése), 
    a márka erőssége, 
  • a pályán elért teljesítmény (múltbeli és közelmúltbeli), 
  • a létesítmény lízing feltételei, 
  • az adósságteher és a további kötelezettségek,
  • valamint a várható jövőbeli csapat- és ligagazdaságtan.

Mint láthatjuk, a futball tehát számos területet felölel, mint például a kultúra, a politika és a „szurkolói romantika”, de végső soron mégis csak üzlet.

Turbó módban növekszik az amerikai liga

Ha a futballt szerető közegből 100 embert megkérdeznék arról, hogy a top 50-ben melyik a leginkább reprezentált liga, valószínűleg 90-en a Premier League-t jelölnék meg – szemrebbenés nélkül. Nos, ez a 90 ember óriásit tévedne. Az 50 legértékesebb csapat közé ugyanis az MLS-ből, tehát az amerikai futball ligából kerültek be a legtöbben (20-an) a Sportico számításai szerint.

Kép: Economx

A Los Angeles FC (1,15 milliárd dollár) a legmagasabban jegyzett MLS-klub a 15. helyen (ez nem Beckham és Ibrahimovic korábbi klubja, az a Galaxy), de az Atlanta United, az Inter Miami, az LA Galaxy és a New York City FC is bekerült a legjobb 20 közé.

Bár az észak-amerikai bajnokságban a nagyvárosi csapatok vezetik a listát, a kisebb piacok is jótékony hatással vannak az MLS fejlődésére – például az Austin FC (21.), a Portland Timbers (30.), a Columbus Crew (37.) , FC Cincinnati (38.) és Nashville SC (40.).

Hogy lehet, hogy számunkra teljesen ismeretlen csapatok bekerülnek a top 50-be? Egyrészt a kiesés hiánya az MLS-modellben magasabb bevételi szintet ad a csapatoknak, míg a liga költségszabályozási intézkedései a meglévő, modern stadionokkal együtt azt jelentik, hogy képesek lesznek egy napon maximalizálni a bevételeket. Idén például a bérleteladások és bevételek 15, illetve 25 százalékkal nőttek – derül ki a The Athletic összeállításából.

Kép: Economx

Az érdeklődés ráadásul egyre növekszik: erre a legjobb példa Lionel Messi Inter Miamihoz igazolása (ennek a klubnak a tulajdonosi körében találjuk David Beckhamet, melyről korábban itt írtunk). Az ilyen üzleti akciók pedig szemmel láthatóan növelik a liga globális profitját,s azt még nem is említettük, hogy a történelmi Messi-transzfer után az MLS 2022-ben egy jövedelmező, 10 éves közvetítési szerződést is aláírt az Apple-lel.

Tarolnak az amerikai tulajdonosok

A 19 MLS-klubon felül (a listán szereplő 20. csapat, a Toronto FC kanadai tulajdonban van) az 50 klub között további nyolc olyant találunk, amelyek legalább részben amerikai magánszemélyek vagy vállalatok tulajdonában vannak – köztük a Manchester United (1.), a Liverpool (4.), az Arsenal (8.), a Chelsea (10.), az AC Milan (14.), a Lyon (23.) és a Roma (24.). Ez már összesen 27 csapat, tehát több, mint a lista fele.

A Premier League-ben nem kizárt, hogy a 20 klubból 14 – ennyi kell a döntéshozó többséghez – amerikai tulajdonba kerülhet a következő két évben. Kilenc már most is az – az Ipswich pedig a következő szezonban már a 10. lesz, miután a múlt hétvégén biztosította a feljutást, bár a Burnley esetleg kieshet. Ha az Everton a 777 Partners tulajdonába kerülne, az egy újabbat jelentene, míg a négy, éppen a play offban harcoló csapat fele – a West Bromwich Albion és a Leeds United – további kettőt.

A Premier Leage a legnagyobb kutya Európában

Az MLS 20 csapata után nem meglepő módon a Premier League a következő legreprezentáltabb bajnokság 9 klubbal: Manchester United (1.), Liverpool (4.), Manchester City (6.), Arsenal (8.), Tottenham Hotspur (9.), Chelsea (10.), West Ham United (27.), a Newcastle United (32.) és az Aston Villa (44.).

Szoboszlai Dominik és Éderson csatázik a labdáért az UEFA Európa Liga 2023/24-es negyeddöntőjének visszavágóján a Gewiss Stadionban 2024. április 18-án Bergamóban
Szoboszlai Dominik és Éderson csatázik a labdáért az UEFA Európa Liga 2023/24-es negyeddöntőjének visszavágóján a Gewiss Stadionban 2024. április 18-án Bergamóban
Kép: UEFA / Getty Images /  Francesco Scaccianoce

Az olasz Serie A hat egyesülettel rendelkezik – a Juventus (11.), a Milan (14.), az Inter Milan (16.), a Roma (24.), a Napoli (33.) és az Atalanta (45.) –, ám feltűnő, hogy egyikük sincs a legjobb 10-ben.

Németországnak a Bundesligából négy – a Bayern München (5.), a Borussia Dortmund (12.), az RB Leipzig (43.) és az Eintracht Frankfurt (46.) – képviselője van, azonban a Bayer Leverkusen – amely már megnyerte az idei bajnoki címet, és pár meccsre van a triplától – nem került be a legjobb 50 közé.

A spanyol La Ligának három klubja van (a 2. Real Madrid; a 3. Barcelona; a 13. Atletico Madrid), Franciaországnak kettő (a 7. Paris Saint-Germain és a 23. Lyon), ám a holland Ajaxon (26.) és a portugál Benficán (35.) kívül másik európai liga sem képviselteti magát.

Hogy lehet első a pályán vergődő Manchester United?

A lista láttán nyilvánvalóan mindenkinek ez az első kérdése. Nem véletlen, hiszen a vörös ördögök évek óta képtelenek értékelhető teljesítményt nyújtani, az idei eredményeik pedig valósággal kiábrándítóak, hiszen jelenleg a tabella 8. helyén állnak csak. Ne felejtsük el azonban, hogy fentebb azzal kezdtük, a csapatspecifikus szorzók nagyon sok mindentől függnek. Hiába gyenge ugyanis a gárda sportszakmai teljesítménye, a klub márkaértéke még mindig bitang erős.

Bár öt klub termel több bevételt, mint a United 778 millió dollárja (Real Madrid, Barcelona, Bayern Münnchen, Manchester City, PSG), a globális szurkolótáboruk, a legerősebb bajnokságban elfoglalt helyük és az Adidasszal kötött giga-szerződésük mind-mind segítik az értékelésüket.

És azt se felejtsük el, hogy nemrégiben Sir Jim Ratcliffe cége, az INEOS megvásárolta a klub 25 százalékát, az 1,3 milliárdos üzlet pedig tovább emelte a klub értékét.

Manchester United drukker a Wembley Stadionban 2023. február 26-án
Manchester United drukker a Wembley Stadionban 2023. február 26-án
Kép: Getty Images / Julian Finney

Brutális emelkedésben az arab világ tulajdonolta csapatok

Amikor 2021 októberében a Newcastle-t egy szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) által vezetett csoport 305 millió fontért megvásárolta, Amanda Staveley társtulajdonos azt mondta: „Ez nem sportmosás, ez befektetés”.

Ez erősen vitatható. De önmagában, befektetésként a Newcastle irdatlan tempóban termeli a pénzt. A Sportico szerint ugyanis alig több mint két év alatt a klub értéke majdnem megduplázódott, 700 millió dollárra.

És ez nem egyedülálló.

Amikor a Qatar Sports Investment 2011-ben végleg nyélbe ütötte a Paris Saint-Germain felvásárlását, az üzlettel nagyjából 100 millió euróra értékelték a francia klubot. Ez az érték  azóta 3700 százalékkal – 4,05 milliárd dollárra – emelkedett.

2008-ban a Manchester Cityt az Abu Dhabi United Group (ADUG), az Egyesült Arab Emírségek kormányával szoros kapcsolatban álló magántőke társaság vette át. Az ADUG ragaszkodik ahhoz, hogy a kettő különálló, magyarul nekik semmi közük a kormányhoz. Az ADUG által fizetett ár 200 millió font volt. Ez azóta 4,75 milliárd dollárra emelkedett, ami 1800 százalékos hozamot jelent.