Múlt héten írtuk meg, hogy a Manchester Unitedet tulajdonló Glazer család kikosarazta a teljes felvásárlásra ácsingózó katari Jasszim sejket, és adta el helyette a klub mindössze 25 százalékát a brit Sir Jim Ratcliffe-nek 1,3 milliárd dollárért.

Nos, azóta sok részlet látott napvilágot az ügylettel kapcsolatban, így kiderült, hogy az üzletről 12 ember döntött a Manchester United háza táján.

Hiába vannak tizenketten, a végső szó a Glazereké

A hírek szerint 12 embernek van döntési joga a vezetőségben, ők döntöttek egy rendkívüli elnökségi ülésen. A Manchester Unitedet A és B osztályú részvényesek felügyelik: a Glazer család mind a hat tagja – Joel, Avram, Darcie, Kevin, Bryan és Edward – részvényes, így valamennyi családtagnak van döntési joga. Közülük ketten, Joel és Darcie azok, akik A osztályú részvényekkel rendelkeznek, ezeket a New York-i tőzsdén a nyilvánosság számára is forgalmazzák. A Sportbible azt írja, hogy a család birtokolja a legtöbb B osztályú részvényt is.

Az igazgatótanács további tagjai közé tartozik Richard Arnold, a klub vezérigazgatója – akinek a jövője a hírek szerint bizonytalan, amint Ratcliffe elfoglalja a helyét –, Cliff Baty, pénzügyi igazgató, és Patrick Stewart, aki a klub jogi tanácsadója. A 12 fős igazgatótanács többi tagja független igazgatókból áll. Ők Robert Leitao, a Rothschild ügyvezető partnere, Manu Sawhney, az ICC korábbi vezérigazgatója és John Hooks, a Giorgio Armani korábbi elnökhelyettese.

A Glazer család tagjai nyertesen jöttek ki az üzletből
A Glazer család tagjai nyertesen jöttek ki az üzletből

A 12 igazgatótanácsi tag mindegyike szavazattal rendelkezik, és a többség döntés dönt. Amennyiben a voksolás döntetlenül állna, a végső szót Joel és Avram mint társelnökök mondják ki.

Érezzük a helyzet komikumát, ugye?! Tizenketten vannak, abból hatan Galzerek, és ha döntetlenre áll egy szavazás, a Glazerek döntenek.

Ezzel a ténnyel összekapcsolva, semmi meglepő nincs azokban a kiszivárgott információkban, miszerint a Glazer családnak esze ágába nem volt egy pillanatig sem, hogy eladja a Manchester Unitedet, csak az árát akarták felverni. Gondoljunk csak bele, annak idején 960 millió dollárért vették meg a klubot, amelyre most az 5,5 milliárd dolláros katari felvásárlási ajánlatot nevetve utasították el.

És bár egybehangzó sajtóértesülések szerint Sir Ratcliffe-nek később joga lesz további százalékokat is megvásárolni – a célja a teljes felvásárlás több ütemben – egész Manchester totális letargiába esett, amiért nem sikerült megszabadulni a fösvény Glazerektől.

Talicskával vitték haza a pénzt

Hogy miért várják a Manchester United hívei, hogy a Glazer család teljesen eltűnjön? Csak meg kell nézni a felhalmozott adósságot, a kifizetett kamatokat, a kivett osztalékokat és az átigazolási piacon rosszul elköltött pénzt.

A The Athletic összeállítása szerint a Manchester United legutóbbi, 2022-23 harmadik negyedévéig keltezett beszámolója azt mutatja, hogy

a klub bruttó adósságállománya 725 millió font.

Ez a legmagasabb érték 2010 óta, amikor a Glazer család jelentős átalakítást hajtott végre a klub pénzügyeiben annak érdekében, hogy a hitelfelvétel költségeit ellenőrzés alá vonják.

Az utóbbi egy évben tapasztalható kiugró adósság-növekedés nagyrészt annak köszönhető, hogy a tulajdonosok az elmúlt szezonban újabb 100 millió fontot vettek fel a klub rulirozó hitelkeretéből.

Adja magát a kérdés: miért nem fizették vissza a Glazerék az adósságot? A válasz egyszerű: a világjárvány előtt a Manchester Unitednek egy egészséges, 308 millió fontos készpénztartaléka volt, ami mára 52 millióra csökkent.

A 2022-23-as harmadik negyedévi eredmények 25,1 millió fontnyi kifizetett kamatról számoltak be, ami nyolc éve a legtöbb, és még egy negyedév hátravan. Amikor az egész éves beszámoló megérkezik, biztosra vehető, hogy a Manchester United az elmúlt szezonban több kamatot fizetett ki, mint a 2014-15-ös szezon óta bármelyikben.

Célkeresztben a Glazer testvérek
Célkeresztben a Glazer testvérek

A 650 millió dolláros tőkeadósságból 425 millió dollár után fix kamatot fizet a Manchester United, 225 millió dollár után viszont változó kamatot. A változó kamatlábak pedig a rulirozó hitelkeretből történő lehívásokra is vonatkoznak.

Az osztalék egy másik ellentmondásos aspektusa a Glazer család tulajdonosi működésének. A Manchester United hét évvel ezelőtt kezdett el rendszeresen osztalékot fizetni, és azóta folyamatosan jutalmazza a részvényeseket, átlagosan 22 millió fontot szétszórva minden szezonban. Az elmúlt évtized fordulóján történt egyszeri 10 millió fontos kifizetéssel együtt a klub a 2005-ös átvétel óta összesen 166 millió font osztalékot fizetett ki.

A Glazer-ellenes szurkolóknak két problémájuk van:

először is, a Manchester United az egyetlen Premier League klub, amely rendszeresen jelentős osztalékot fizet ki ahelyett, hogy ezt a pénzt visszaforgatná a klubba. De ami még ennél is fontosabb, hogy ennek a pénznek a túlnyomó többségét saját magának fizeti ki a Glazer család – tekintettel arra, hogy 69 százalékos tulajdonrészük van a klubban.

Azt még a legelvakultabb Glazer-gyűlölők is belátják, hogy az amerikai család nem fukarkodott, amikor játékosigazolásokról volt szó. El kell ismerni, hogy a Manchester United több mint versenyképes volt a transzferpiacon, és végtelen mennyiségű pénzt költöttek új játékosokra.

Forrás: The Athcletic
A Manchester United nettó transzferköltései a Glazer-éra alatt/millió font
Kép: The Athletic

Júliusban a Manchester Unitedet 300 ezer eurós bírsággal sújtotta az UEFA a 2022-23-as szezonban elkövetett kisebb pénzügyi fair play-szabálysértés miatt, és félő, hogy a Premier League saját, nullszaldós reguláját is megsértik. (Erről korábban már a Chelsea kapcsán is írtunk. )

A Glazer család – a klub felvásárlása óta – összesen 2,1 milliárd fontot költött játékosokra, ebből 1,7 milliárd fontot csak az elmúlt évtizedben

– ez pedig elég ahhoz, hogy a Premier League többi nagy költekezőivel, a Manchester Cityvel és a Chelsea-vel versenyezzen. Az már más kérdés – és nyilván nem a Glazerék hibája –, hogy a klubnak megszámlálhatatlan olyan igazolása volt, amelyre – ma divatos kifejezéssel élve – simán mondhatjuk, hogy „kuka”. 

Eszement bérek, sovány teljesítmények

Régóta hangoztatják, a Unitednél a játékosok kizsarolták néhány évvel ezelőtt az irreális béreket. Amivel nem is lenne gond, ha bomba játékosai, világsztár teljesítményt nyújtó spílerei lennének a csapatnak. De lássuk be: ebből jelenleg egy sincs.

Nézzük meg a jelenleg legjobban kereső tíz játékost a csapatból:

  • Casemiro 350 ezer font/hét;
  • Rafael Varane 340 ezer font/hét;
  • Marcus Rashford 300 ezer font/hét;
  • Jadon Sancho 250 ezer font/hét;
  • Mason Mount 250 ezer font/hét;
  • Anthony Martial 250 ezer font/hét;
  • Bruno Fernandes 240 ezer font/hét;
  • Antony 200 ezer ezer font/hét;
  • Harry Maguire 190 ezer font/hét;
  • Christian Eriksen 150 ezer font/hét.

Ez papíron gyönyörű névsor, óriási nevekkel, ám ha az elmúlt évek teljesítményét megnézzük, egyetlen játékos sem produkált világra szóló teljesítményt, és a csapat körüli hangulat még annak a Bruno Fernandesnek a teljesítményét és idegrendszerét is devalválta, aki az évtized igazolásaként sem tudja megváltani a világot, ez pedig meglehetősen beszédes a Manchester United jelenlegi állapotát tekintve.

Biztosan lesznek a jövőben ehhez hasonló tüntetések Manchesterben
Biztosan lesznek a jövőben ehhez hasonló tüntetések Manchesterben

Lehet mondani ugyanis, hogy a játékosoknak a futballal kell foglalkozniuk, lássuk be, nem teljesen normális a helyzet, hogy az ennél a csapatnál kizárólag szakmai munkát végző dolgozók, tehát a futballisták és az edzői stáb folyamatosan a botrányok, a szurkolói tüntetések és a negatív médiavisszhang közepette próbál teljesíteni.

Egy biztos, a Manchester United szurkolói ebbe nem fognak belenyugodni, és nagyobb téttel mernénk rá fogadni, hogy a közeljövőben lesznek újabb megmozdulások a Glazer család ellen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!