Tavaly decemberhez képest januárban a szezonálisan kiigazított adatok alapján 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az Európai Unióban, míg az euróövezetben még ennél is nagyobb mértékben, 3,2 százalékkal mérséklődött a termelés az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának első becslése alapján. Decemberében az ipari termelés az euróövezetben és az EU-ban is 1,6 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest.

Az előző évi januárral összevetve az idei első hónapban az ipari termelés az EU-ban 5,7 százalékkal, míg az euróövezetben 6,7 százalékkal csökkent.

A statisztikai hivatal adatai szerint a főbb ipari csoportok termelése januárban az alábbiak szerint alakult decemberhez képest az EU-ban:

  • a tőkejavak termelése 12,8 százalékkal csökkent,
  • az energiatermelés 0,6 százalékkal nőtt, 
  • a tartós fogyasztási cikkek termelése 0,1 százalékkal csökkent, 
  • a nem tartós fogyasztási cikkek termelése 0,5 százalékkal csökkent
  • a köztes javak termelése pedig 2,9 százalékkal emelkedett.

Éves szinten nézve januárban az előző évivel összevetve csak az energiateremés tudott bővülni (0,6 százalékkal), míg a tőkejavak 10,1, a tartós fogyasztási cikkek 8,1, a nem tartós cikkek 1,3, a köztes javak termelés pedig 3,3 százalékkal csökkent.

Kép: Economx

Az Eurostat megjegyzi, hogy azon tagállamok közül, amelyekről rendelkezésre állnak adatok, a legnagyobb havi csökkenést Írországban (-29 százalék), Máltán (-9,4 százalék) és Észtországban (-6,6 százalék) regisztrálták, míg a legnagyobb növekedést Lengyelországban (13,3 százalék), Szlovéniában (10,6 százalék) és Litvániában (7,2 százalék) figyelték meg.

Éves összehasonlításban januárban Írországban regisztrálták a legnagyobb csökkenést: egyetlen év alatt több mint harmadával, 34,1 százalékkal esett vissza az ír ipar kibocsátása.

Az íreket Észtország (-8,6 százalék) és Bulgária (-7,6 százalék) követi. Éves bázison a legnagyobb növekedést Szlovéniában (12,2 százalék), Görögországban (10,5 százalék) és Dániában (5,3 százalék) figyelték meg.

Magyarország az Eurostat szerinti 4,2 százalékos visszaesésével a középmezőny végéhez tartozik

– a KSH munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékos termeléscsökkenést mért –, a régiónkból csak a bolgárok teljesítettek rosszabbul.

Semmi jót nem vetítenek előre a részletes ipari adatok

A statisztikai hivatal részletes ipari adatsorából kiderült, miért teljesített gyengén a magyar ipar az év elején. Az ipari termelésünk – ami a növekedésünkre is rányomta bélyegét – lényegében három éve stagnál, fél éve pedig zsugorodik, és elemzők szerint rövid távon ebben nem várható javulás sem.