Texasban nem ismeretlenek a téli erdőtüzek, de a Smokehouse Creek-i tűz hevessége – az állam legnagyobb, több mint 1 millió hektáros területen pusztító tűzvész – még a szakértőket is váratlanul érte. Súlyosságát a környezeti tényezők együttléte okozta: a gyúlékony fű, az erős szél, valamint a rekordmagas hőmérséklet és a szárazság – az a fajta szélsőséges időjárás, amelyet súlyosbít az éghajlatváltozás.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az ilyen tüzek csak egyre gyakoribbak lesznek, mert továbbra is melegíti az emberiség a világot a fosszilis tüzelőanyag-szennyezéssel.

Közel 200 ország képviselői a COP28 klímacsúcson megállapodtak abban, hogy megkezdik a fosszilis tüzelőanyagok globális fogyasztásának csökkentését az éghajlatváltozás romlásának megelőzése érdekében. Erről itt írtunk bővebben >>>

Az elmúlt néhány év az Egyesült Államok legpusztítóbb tüzeit hozta.

A Mauiban tavaly augusztusban pusztító tűz az egyik leghalálosabb volt. Kalifornia erdőtüzeinek 80 százaléka az elmúlt évtizedben történt, de nem csak ott küzdenek a riasztó helyzettel – írta meg a CNN. Az Economx is megírta, az oltást hurrikán akadályozta.

  • Kanada az eddigi legrosszabb erdőtűz-szezonját élte át 2023-ban, a lángok több mint 18 millió hektáron (44,5 millió hektáron) perzseltek, ami több mint kétszerese az eddigieknek.
  • Görögországban a szél és a rekordhőmérséklet tavaly nyáron halálos tüzekhez vezetett, amely az Európai Unióban valaha feljegyzett legnagyobb volt.
  • Chile egyes részein február elején erdőtüzek pusztítottak, amelyek több mint 130 ember halálát okozták.

Az erdőtüzeket számos természeti és emberi eredetű tényező gerjeszti, de a tudósok szerint a globális felmelegedés egyre intenzívebb és súlyosabb helyzetet idéz elő. 

A melegebb hőmérséklet a legvilágosabban az éghajlatváltozás okozta erdőtüzek okozója. A hő elszívja a nedvességet a növényzetből, így sokkal gyúlékonyabb. Hawaiin például a forróbb nyarak megkönnyítették a gyorsan növekvő és éghetőbb invazív fajok meghonosodását, kiszorítva az őshonos növényzetet, például az árnyékos erdőket.

Az aszályos időszakok egyre hosszabbak és intenzívebbek, szintén kiszárítják a növényzetet, és növelik a tüzek gyors kigyulladásának és terjedésének valószínűségét. A maui tüzek idején a sziget egyharmada szárazsággal küszködött.

Nyugat-Texasban azonban rövidebb száraz időszakok elegendőek lehetnek hatalmas tüzek kipattanásához.

Általános csökkenés tapasztalható a relatív páratartalomban

– mondta John Nielsen-Gammon, Texas állam klimatológusa a CNN-nek.

Kutatások kimutatták, hogy az éghajlatváltozás elősegíti a hurrikánok gyors felerősödését is. A Dora hurrikán, 4-es besorolású vihar volt, amely mintegy 700 mérföldre délre haladt el a Hawaii-i Big Islandtől, fokozta az erős szelet, amelyek nem segítették a maui oltást.

Amíg az éghajlat folyamatosan melegszik, és gyakoribbá teszi a tűzeseteket, a kockázatok csak növekedni fognak.

 

 

 

Az éghajlatváltozás nemcsak szomorú eseményeket hoz, hanem megölheti a sport és a szórakozás egyik műfaját is meleg, méhozzá a síelését. Egy időre úgy fest. A kivételesen enyhe tél miatt a síelők Európa-szerte történelmi mélypontot jelentően alacsony hómennyiségekkel találkozhattak a különböző síközpontokban. Itt vannak a részletek >>>