Hatósági közlés szerint erdőtűzzel küzdenek a Maui és a Hawaii- (más néven Nagy-) szigeten egyaránt. Az amerikai parti őrség 12 embert mentett ki a tengerből Lahaina közelében - közölte a szervezet.

Lahaina turisták által látogatott városrészében több épületben is károkat okozott a tűz - közölte Mahina Martin, Maui megye szóvivője szerdán telefonon. Hozzátette: a hatékony evakuálás érdekében a biztonságos helyen tartózkodókat arra kérik, hogy ne induljanak útnak. A hatóságok mikroblog-bejegyzésben és a Lahainába vezető utakon figyelmeztető táblákkal szólították fel a látogatókat, hogy ne lépjenek be a város területére.

A tüzek oltását az olykor óránként 90-120 kilométeres széllökések és az extrém szárazság is nehezíti. Az amerikai Országos Időjárási Szolgálat (NSW) közlése alapján az oltást a Dora hurrikán is akadályozza, amely mintegy 800 kilométer távolságban pusztít a Hawaii-szigetek déli területein.

Halálos áldozatokról nem érkezett jelentés. A keletkezett anyagi kár mértéke egyelőre ismeretlen.

Hawaii-szigeten vörös szintű riasztás van érvényben.

Kép: MTI/AP 

Sylvia Luke kormányzó szerdán szükségállapotot hirdetett, és elrendelte a nemzeti gárda bevetését.

Maui-szigeten kedd éjszaka mintegy 14 és fél ezren maradtak áram nélkül, számos házat megrongált az orkánerejű szél, a tűzoltó helikopterek használatát átmenetileg fel kellett függeszteni. A tűzoltók egész éjjel dolgoztak a kidőlt fák és villanyoszlopok eltávolításán az utakról.

Hasonló káreseményekről érkezett bejelentés Oahu szigetéről is, ahol a főváros, Honolulu található.

Portugália sem úszta meg erődtüzek nélkül, ezer embert kitelepítettek

19 kis falut, négy szálláshelyet és egy kempinget ürítettek ki és több utat lezártak. A portugál meteorológiai szolgálat az ország hat körzetére adott ki vörös riasztást hőségriadó miatt. Bővebben >>>

Közben újabb erdőtüzekre figyelmeztetnek Görögországban és Cipruson

A lakosságot is óvatosságra intik a nyílt láng használatának veszélye miatt, ugyanis a szeles időjárás könnyen ismét katasztrófához vezethet. Hétfőn újból tűzveszélyre figyelmeztettek a görög hatóságok, és felszólították a lakosságot, hogy legyenek óvatosak a nyílt láng használata és a szikrák lángra lobbanása miatt - írta a Napi.hu.

A görög tűzoltóság felhívta a lakosság figyelmét, hogy a fővárost körülvevő Attika régióban, a Peloponnészoszi-félsziget déli részén és Kréta nyugati részén is rendkívül magas a tűzveszély.

Ennek oka jelenleg nem a magas hőmérséklet, amely a nyári hónapok időjárásához viszonyítva még a normális keretek között van, hanem az erős szél, amely a szakértők szerint ezen a héten az ország több pontján is várható.