Kilencedik napja ég az erdő az ország északkeleti részén, Evrosban, amely a feltételezések szerint a múlt héten Görögországban 20 halálos áldozatot szedett - írja Kathimerini című görög lap. Az Associated Press szerint a mostani a valaha legnagyobb kiterjedésű tűz, ami valaha egy Európai Uniós országot sújtott, hatalmas erdőterületeket tizedelt meg, és házakat égetett le.

A tűzoltóság bejelentése szerint vasárnap 295 tűzoltó, hét repülőgép és öt helikopter sietett a tüzek megfékezésére. Kiürítési parancsot adtak ki két falura, egy Evros és egy Rodopi környékére.

A tűz 77 000 hektáron égett le, és 120 aktív fronton tombol

 

– közölte az Európai Unió Sürgősségi Kezelő Ügynöksége, a Kopernikusz.

Ferenc pápa vasárnap a vatikáni Szent Péter téren azt mondta, hogy imádkozik a tüzek áldozataiért és támogatásáról biztosította a görög népet.

Görögországot a múlt hét óta naponta több tucat tűz sújtja, mivel a viharos szél és a forró, száraz nyári viszonyok akadályozzák a tűzoltók munkáját.

Németország, Svédország, Horvátország és Ciprus küldött repülőgépeket, miközben több tucat román, francia, cseh, bolgár, albán, szlovák és szerb tűzoltó segít a helyszínen.

A két legnagyobb görögországi tűz okát még nem tudták megállapítani, azonban néhány kisebb tűz esetében a hatóságok gyújtogatásra vagy gondatlanságra vezetik vissza. Péntekig a tűzoltóság 163 embert tartóztatott le a tűzszezon kezdete óta, köztük 118-at gondatlanság miatt és 24-et pedig azzal a váddal, hogy száraz füvet és növényzetet gyújtottak fel, azért, hogy erdőtüzeket okozzanak.

Erdőtüzek pusztítanak mindenütt, szomorú jóslat érkezett

Még nincs vége a nyárnak és a szakértők szerint a továbbiakban is számíthatunk súlyos erődtüzekre. Bővebben >>>