Ausztrália nagyrészén ismét erősödő hőhullám tarol, ami megnövelte a bozóttüzek kockázatát. A legmagasabb veszélyességi besorolásnak számító „extrém” hőhullám-riasztások vannak érvényben Nyugat-Ausztrália egyes részein, és kiterjesztették Dél-Ausztráliára is, míg Queensland, Új-Dél-Wales és az Északi Területen „súlyos” figyelmeztetések léptek érvénybe – írta meg a Reuters.

Pilbara bányászvárosban, Paraburdooban, az állam fővárosától, Perthtől északra, 48 C-os legmagasabb hőmérsékletet jeleztek előre, több mint hét fokkal az átlagos januári maximum felett, ami 45,7 C volt. Ausztrália legmagasabb mért hőmérsékletét, 50,7 C fokot 2022. január 13-án regisztrálták a pilbarai Onslow repülőtéren.

A keleti parton Új-Dél-Wales fővárosának egyes részein is 40 C fokra készülnek, ami csaknem 10 fokkal meghaladja a januári átlagos maximumot.

A nemzetközi kötvénypiacoknak volt egy olyan kis szegmense 2023-ban, amelyet az infláció és az egyre magasabbra kúszó kamatok gerjesztettek. Ezek az úgynevezett katasztrófakötvények voltak, a Bloomberg számításai szerint az év elejétől ezeken 16 százalékos hozamot is el lehetett érni dollárban. Erről itt írtunk részletesebben >>>

A katasztrófakötvények a tőkepiac egy meglehetősen sajátos részét képviselik, ezek vásárlása olyan, mint egy fordított biztosítás. Egy vállalat, vagy biztosító akkor bocsát ki ilyen kötvényt, amikor egy adott természeti katasztrófa kockázatát a tőkepiaci szereplőkre akarja áthárítani

A meleg, száraz időjárás egyes területeken megnövelte a bozóttüzek kockázatát pont az El Nino idején, amely jellemzően szélsőséges jelenségekhez, például erdőtüzekhez, ciklonokhoz és aszályokhoz vezethet.

Az elmúlt két évben Ausztráliában visszafogott volt a bozóttüzek nagysága a 2019-2020-as „fekete nyárhoz” képest, amikor a lángok egy Törökország méretű területet pusztítottak el, 33 embert, és több mint 3 milliárd állatot öltek meg.

 

 

 

Embertelen hőség tombolt Ausztráliában már decemberben is, 46 fokot vártak és a mérhetetlen hőségben Új-Dél-Walesben, több mint 50 helyen keletkezett tűz. Számos területen, köztük Sydneyben is teljes tűzgyújtási tilalom van érvényben. Több mint 700 tűzoltót vetettek be a tüzek oltására, akkor erről itt írtunk >>> Ausztrália Queensland államában már októberben 8000 hektár földet pusztítottak el a lángok, 53 erdőtűzről lehetett tudni.