Az Alpokban található Saint-Colomban-des-Villards nevű népszerű franciaországi üdülőhelyen teljesen leálltak a sífelvonók, miután a 13 Celsius-fokos februári melegben aligha eshetett hó.

Délebbre, a Pireneusokban lévő Artouste nevű síközpontban hasonló a helyzet: a sípálya ideiglenesen zárva.

Ausztriában a tiroli Mutterer Alm síterepet szintén be kellett zárni, határozatlan időre.

Idén 40 éve, hogy Szarajevó adott otthont a téli olimpiának: ehhez képest a női sí Európa-kupát hóhiány miatt törölték.

Február elején az Appenninekben található Terminillo-hegyen a hóágyúkat leállították, miután túl meleg lett a működtetésükhöz.

Az Euronews által összegyűjtött hasonló példákat pedig még hosszan lehetne sorolni. Vajon meddig tarthat a nagy olvadás az európai síközpontokban?

A hóhiány Európa-szerte február elején vált igazán kritikussá, amikor történelmi összehasonlításban a valaha volt legmelegebb hetet jegyezték fel a globális felmelegedéssel összefüggésben.

A meteorológusok szerint a jelenség hátterében az is áll, hogy a bolygó épp egy egy El Nino közepén van: ez egy olyan jelenség a Csendes-óceánban, amikor a nyomásváltozások miatt a meleg víz kelet felé áramlik, és ez jelentős hőtömeget hoz magával.

Tehát egy természetes időjárási eseményről van szó, amely gyakran végül globális lehűléssel jár. Ez pedig reményt adhat a síparadicsomoknak és a síelés szerelmeseinek, hogy hamarosan ismét hódolhatnak kedvelt téli sportjuknak.

Itt a lista: íme Európa legszínvonalasabb turisztikai célpontjai

Még nem döntötte el, hogy idén hol töltené a szabadságát? Most adunk hozzá néhány tippet. Pláne, ha Európában maradna.

Íme a sorrend.