Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) elapadt pénzügyi forrásokra hivatkozva 2 millió afgán élelmiszeradagját kényszerül csökkenteni − közölte az ügynökség országos igazgatója Hsiao-wei Lee.

A WFP felhívta a figyelmet, hogy a tálib rezsim elszigeteltsége miatt különösen aggasztó, hogy csökkenteni kell a fejadagokat, miközben az afgánoknak érkező segélyek mennyisége általában véve is zsugorodik.    

A WFP  élelmiszer- és készpénzsegély-programja várhatóan október végéig tart ki, ezért az ügynökségnek az év során fokozatosan csökkentenie kellett a tízmillió afgánt érintő segélyezés mértékét.

Az élelmiszerek szállítása azokra a területekre, amelyek télen elérhetetlenné válnak, szintén korlátozott volt. A WFP szerint

ha nem érkezik pénzügyi támogatás a térségbe, akkor azokon a távoli területeken, ahol szükség van rá, az élelmiszerellátás kilencven százaléka megszűnik, és még a könnyen elérhető helyeken sem kapnak ellátmányt az emberek ha romlik az időjárás.

„El kell kerülnünk ezt a katasztrófát″ − mondta Hsiao-wei Lee.

Nagyjából a lakosság háromnegyede szorul humanitárius segítségre a tálib kormányzat irányítása alatt álló Afganisztánban, amely 2021-ben az amerikai támogatással visszavonuló külföldi erők helyett vette át a hatalmat. A hatalomátvétel után a nemzetközi közösség felfüggesztette Afganisztán támogatását, és

befagyasztotta az ország külföldi − főleg amerikai − bankokban lévő vagyonát, mintegy 9,5 milliárd dollárt (3705 milliárd forint).

Szívszorító rekordot dönthet az éhezők száma

Már egy-egy exportőr korlátozása is szélsőségesen nagy hatással lehet a nemzetközi élelmiszerárakra. Az ukrajnai háború miatt 30 millióval többen éhezhetnek, pedig az éhezők száma már tavaly is tizenöt éves rekordot döntött. Bővebben−−−>