A betegség miatti gazdasági inaktivitás növekedésének eddigi leghosszabb időszaka 1994 és 1998 között volt, 55 hónapig tartott. A tartós megbetegedések számának növekedése miatt az Egyesült Királyság az egyetlen a G7 országok közül, amely nem tért vissza a pandémia előtti foglalkoztatási rátához – írta a BBC. A kormány közölte, hogy a legutóbbi költségvetési intézkedései a becslések szerint 300 000 munkavállalóval növelik a munkaerőpiacot.

Az országban a tartós megbetegedések növekvő tendenciája valójában a 2019 nyári világjárvány előtt kezdődött, és 54 hónapja tart. A munkaügyi minisztérium (DWP) adatai azt mutatják egyre több ember ad be rokkantsági ellátásra kérelmet. Az egészségügyi problémákkal küzdők száma eszerint 2020-ról 2024-re 68 százalékkal nőtt, a 16-17 éves korosztályban pedig 138 százalékkal.

A legtöbben a mentális egészségügyi, illetve mozgásszervi problémákra hivatkoztak.

2010 óta egymillióval csökkent a munkanélküli háztartások száma az Egyesült Királyságban, a 2,5 milliárd fontos „Vissza a munkába terv” több mint egymillió ember számára segít abban, hogy vissza tudjanak térni a munkájukoz, és a közelmúltban meghozott költségvetési intézkedésektől azt várják, hogy 300 000 plusz dolgozó megjelenik a piacon – közölte az illetékes minisztérium.

A hosszú távú gazdasági inaktivitás kezelése érdekében Jeremy Hunt pénzügyminiszter novemberben azt mondta, hogy szigorítanak a munkaalkalmassági teszteken, és az álláskeresők támogatását magában foglaló reformok mellett 200 000 emberrel többen munkába állnak majd.

Mint mondta megreformálják a munkaképesség értékelését, hogy megmutassák a járvány utáni nagyobb rugalmasságot és az otthoni munkavégzés elérhetőségét, hozzátette, a következő öt évben 1,3 milliárd fontot költenek arra, hogy közel 700 000 – most rossz egészségi állapotú ember – munkába állhasson.

Zsíros kártérítést remélve rokkantnak hazudta magát egy ír nő, miközben kétméteres lucfenyőt hajigált. Az ír bíróság elutasította Kamila Grabska autóbalesetben szerzett sérülései miatt indított keresetét, miután lefényképezték, amint megnyert egy jótékonysági versenyt. Erről az esetről itt olvashat többet >>>