Februárban a három leghosszabb várólistán, csípő-és térdprotézis műtét miatt, valamint szürkehályog-műtétre 20 615 beteg várakozott, egy hónappal korábban január elején ezerrel kevesebben 19,5 ezer beteg állt sorba a műtők ajtajában emiatt a három műtét típus miatt - ez derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK ) adataiból.

Ahogy minden hónapban most is megnéztük, hogy állnak a várólisták a kórházakban.

2024. február 5-én a hatvan napon túl várakozók száma:

  • szürkehályog-műtét: 4,6 ezer beteg;
  • térdprotézis-műtét 10,3 ezer beteg;
  • csípőprotézis-műtét : 5,6 ezer beteg;

2024. január elején a hatvan napon túl várakozók száma:

  • 4,2 ezer beteg vár szürkehályog-műtétre;
  • 9,8 ezren várnak térdprotézis-műtétre;
  • 5,5 ezren pedig csípőprotézis-műtétre.

A tavalyi évi adatokkal azért nehéz összevetni a mostani adatokat, mert az egészségbiztosító változtatott az adatközlésen, erről itt írtunk bővebben. Míg tavaly novemberben a várakozó betegek számát összesítette a NEAK idén januártól a várakozók tényleges száma helyett a 60 napot meghaladóan várakozó betegek számát közli.

De azért példaként mutatjuk, hogy amíg tavaly novemberben közel 13 ezer beteg várt szürkehályog-műtétre, most 60 napon túl 4,6 ezer beteg várakozik a szemészeti beavatkozásra. Ugyanebben az időszakban 11 ezer beteg várt térdprotézis-műtétre, manapság 10,3 ezer, csípőprotézisre pedig tavaly november 6,6 ezren vártak, míg ma 5,5 ezren.

Nagyon nagyok a területi különbségek

A különböző ellátástípusoknál, nagyon nagyok a területi eltérések is. Például csípőprotézis-műtétre 2024. februárjában a medián várakozási idő Dél-Dunántúlon 235 nap, míg Észak-Közép-Magyarországon 5 nap. A legtöbbet a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban kell várnia a betegeknek átlagosan az elmúlt fél év adatai alapján 412 napot.

Térdprotézis-műtétre a medián várakozási idő Nyugat-Dunántúlon 406 nap, míg Dél-Alföldön 48 nap. Térdműtétnél a leghosszabb medián várakozási idő a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban van, ahol az elmúlt hat hónapban a betegeknek 753 napot kellett várniuk.

Szombathelyen egy február 2-án a várólistára került betegnek 2030. november 25-ig kell türelemmel lennie.

De a budapesti Uzsoki utcai kórházban is van olyan beteg, akinek 2030. februárjára tervezik a műtétjét.

Szürkehályog-műtét esetén:

  • Nyugat-Dunántúlon 140 nap;
  • Észak-Alföldön 182 nap;
  • Észak-Közép-Magyarországon pedig 80 nap a medián várakozási idő.

A legtöbbet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Nyíregyházi kórházában kell várni szemműtétre, a medián várakozási idő 220 nap.

Irány külföld?

Sokan nem tudnak róla, de magyar társadalombiztosítási támogatással külföldön is igénybe lehet venni gyógykezelések – erről az Adózóna.hu írt.

A NEAK által támogatott, azonban előzetes engedélyhez kötött külföldi kezeléseket az alábbi három csoportba sorolhatók:

  • Külföldi gyógykezelés az uniós rendeletek alapján;
  • Határon átnyúló egészségügyi ellátás;
  • Külföldi gyógykezelés méltányosságból;

Ez utóbbi három csoportba tartozó külföldi gyógykezelésekhez az egészségbiztosító engedélyére van szükség.

  • A kiadott engedély alapján, az uniós rendeletek szerinti külföldi gyógykezelés Európai Gazdasági Térség vagy Svájc területén letelepedett közfinanszírozott szolgáltatónál vehető igénybe.
  • A határon átnyúló egészségügyi ellátás az Európai Unióban letelepedett szolgáltatónál nyújtható.
  • Méltányosságból engedélyezett külföldi gyógykezelésre ugyanakkor bármely országban, de elsősorban az EGT vagy Svájc területén letelepedett szolgáltatónál kerülhet sor.

Az uniós rendeletek alapján igénybe vehető külföldi gyógykezelésnél úgy rendelkezik a jogszabály, hogy ha az ellátás a társadalombiztosításba befogadott vagyis Magyarországon is hozzáférhető, akkor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 15 napon belül megvizsgálja, hogy a kérelmet benyújtott beteg ellátható-e Magyarországon. Azaz a kérelemben megjelölt orvosilag indokolt időn belül el tudja-e látni őt közfinanszírozott magyar szolgáltató. Ha szükséges, a NEAK szakértőt is igénybe vehet a kérelemben feltüntetett adatokat felülvizsgálására. Ez esetben a szakértő az orvosszakmai véleményét a dokumentumok beérkezésétől számított 15 napon belül adja meg.

Megkérdeztük a NEAK-ot, hogy tavaly és tavaly előtt hány beteg kapott engedélyt külföldi ellátás miatt, az egészségbiztosító az ígérte, hogy a héten válaszol kérdéseinkre. Amint megkaptunk az adatokat, megírjuk.