Tavaly is folytatódott a gyógyszertárak számának csökkenése, 2023. év végén 15 közforgalmú patikával és 6 fiókgyógyszertárral volt kevesebb, mint egy évvel korábban, ez körülbelül egy százalékos csökkenésnek felel meg, ez derül ki a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) adataiból.

Van egy negatív tendencia, évről évre 20 körül csökken a patikák száma, de persze új patikák is nyitottak, mondta Zlinszky János, a HGYSZ elnöke egy háttérbeszélgetésen.

Kiemelte, több településen, ahol korábban közforgalmú patika működött, ott fiókgyógyszertár vette át a helyét. Az új patikák pedig olyan városban, vagy településen nyílt, ahol már van működő patika, vagyis ez érdemben nem javított a patikák elérhetőségén.

Ma Magyarországon a lakosság 8-9 százaléka, 700 ezer ember él olyan helyen, ahol nincs lakossági gyógyszerellátás a közelében.

Rekordon a gyógyszerforgalom

A tavalyi évi gyógyszerforgalom átlépte az ezer milliárd forintot, egy év alatt a növekedés 11,6 százalékos, ami rekordnak számít. Egy évvel korábban 980 milliárd forint volt a teljes gyógyszerforgalom.

Zlinszky János kitért arra is, hogy tavaly a kórházi gyógyszertári forgalomból átsoroltak nagyértekű készítményeket, összesen 28 milliárd forint értékben, ha ezeket a termékeket leveszik a patikák forgalmából, akkor a növekedés 9 százalék körül alakult.

Ha a forgalom növekedését az inflációhoz mérik, akkor folytatódott a tendencia és tovább nyílt az olló 2022-höz képest. A patikák működését biztosító kiadások vonatkozásában 10 százalék körüli patikai inflációval számol idén a HGYSZ és abban reménykednek, hogy 2024-ben az olló szűkebb lesz, hogy közelít egymáshoz a forgalom növekedése és az infláció. Kiemelte: a patikai rendszergazdák már infláció felett drágítottak, a patikainfláció, ha 2024-ben tíz százalék körül megáll, annak már örülne a szakma.

Elszálltak a fenntartási költségek

A elmúlt években a patikák fenntartási költségei közel a duplájával emelkedtek, mint a forgalom, ez pedig nem járul hozzá a patikák fenntarthatóságához. Az idei évben akár 6,5 százalékos gyógyszerforgalom növekedésre számítanak.

Kép: MTI / Váli Miklós

Az OTC (vény nélkül) gyógyszerek forgalma ismét nőtt, de a forgalom jelentősebb részét továbbra is a támogatott, receptre kiadható gyógyszerek adták. Az OTC termékeknél a nagyobb kiszerelések vásárlása miatt csökkent a dobozszám, a kereslet eltolódott a gazdaságosabb kiszerelések felé - mondta a HGYSZ elnöke.

vényköteles termékeknél nem volt dobozszámváltozás, viszont az árak nőttek, aminek az oka, hogy egyre nagyobb arányban jelentek meg innovatív, drágább készítmények.

Évek óta drasztikusan csökken a patikai árrés, mondta a HGYSZ elnöke. A korábbi 9,4 százalék helyett tavaly már 8,5 százalékra csökkent.

A kasszához várhatóan hozzá kell nyúlni

Míg korábban évente 8-10 százalékkal nőtt a receptköteles gyógyszerek támogatása, a 2024-es gyógyszerkassza ugyanúgy mint tavaly 500 milliárd forintot tartalmaz, amit várhatóan idén is évközben majd meg kell emelni. Példaként említette, hogy 2023-ban 472 milliárd forintról 503 milliárd forintra kellett bővíteni a támogatott termékekre szánt kasszát.

A patikák jelenlegi helyzetével kapcsolatban Zlinszky János úgy fogalmazott, idén sem fog változni az ütem, és tovább fog csökkeni patikák száma, és nőni fog az ellátatlan lakosságszám is.

A patikák egy instabil, nem kiszámítható gazdasági környezetben működnek, magas az infláció, a fenntartási költségek gyorsan nőnek, ugyanakkor a forgalom nem nő ilyen arányban, és az árréstömeg sem tudja ezt lekövetni,

mondta Zlinszky János.

Problémák között említette, hogy továbbra is megoldatlan az online gyógyszerforgalmazás, amit 2022-ben szigorítottak. De a szakemberek szerint fontos lenne ennek a szabályozása, mert Európa számos országában ez engedélyezett.

Az ügyeleti ellátást optimalizálni kell az új ügyeleti rendszerhez

A patikai ügyeleti ellátás is gondot jelent, és az orvosi ügyeleti rendszer átalakítása pedig a gyógyszerészek szerint további kérdéseket vet, úgy vélik, az új rendszerhez optimalizálni kell az ügyeleti patikai ellátást is.

Példaként említette Zlinszky János, hogy egy nagy városban egy ügyeletes patika fenntartása évente akár 10 millió forint plusz költséget is jelent. Ezt a tevékenységet sokan veszteségesen végzik.

Elhangzott, hogy a patikák fenntarhatóságának szempontjából nem látnak erőteljes trendfordulást a következő 1-2 évben.

Kitért arra is, hogy a Belügyminisztérium 2023-ban bocsátott egyeztetésre egy rendelettervezetet, ami a fiókgyógyszertárak gyógyszerész nélküli működéséről szólt, hogy a fiókpatikákban a szakasszisztens is expediálhasson a gyógyszerész jelenléte nélkül. A rendeletre azonban még várnak, abban bíznak, hogy még 2024 első felében bekerül a Magyar Közlönybe.

A gyógyszergazdaságossági törvényben volt egy módosítás tavaly év végén, hogy helyettesítő gyógyszert eddig csak gyógyszerész adhatott ki a betegnek, most már gyógyszert kiadó személy is megteheti ezt.

A gyógyszertár angol felirata egy patika kirakatán Budapest belvárosában.
A gyógyszertár angol felirata egy patika kirakatán Budapest belvárosában
Kép: MTI / Faludi Imre

Az idei évben arra is számítanak, hogy a negatív árréssel forgalmazott termékek problémája is megoldódik, mivel a patikák nem változtathatnak ezeknek a termékeknek az árán, és veszteséges ezek forgalmazása.

Változhat az étrend-kiegészítők forgalmazása

Bizonyos étrend-kiegészítőknél egy jogszabály alapján korlátozható azok forgalmazása, hogy csak patikákban lehessen bizonyos termékeket kapni, de az ezzel kapcsolatos rendelet sem jelent meg, hogy milyen hatóanyagokat érint majd a patikai forgalmazás.

Komoly törekvések vannak, hogy a vitaminoknak és ásványi anyagoknak meghatározzák a napi maximális dózisát, mondta Muskáth Zsolt, a HGYSZ szakmai igazgatója. De ebben egyelőre nem jutott az unió sem döntésre. Egyelőre nincs mibe kapaszkodni, ezért bizonytalan, hogy a hazai jogalkotó ezt hogyan fogja szabályozni. Példaként elhangzott, hogy vannak olyan gyógynövények, amit szakemberek felügyelete alá kellene helyezni, mondta Kató Bálint, a HGYSZ alelnöke.

Nem állt meg a hálózatosodás

Tovább nőtt a hálózatos patikák száma- válaszolta az Economx kérdésére Zlinszky János. Vannak a franchise rendszerben működő patikák, mint a Benu, Alma, Kulcs, és vannak a szigorúbb nagykereskedelmi marketing társulások, a Szimpatika Plusz, és a Gyöngy Prémium patikák és vannak a lazább nagykereskedelmi társulások is. A magyarországi patikák 90 százaléka valamilyen hálózathoz tartozik. Országosan 2265 patika működik, 612 fiókpatika és 83 intézeti patika van ma.